Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВС не збиралося стріляти революцію. Але Смєшко дзвонив Білоконю

Середа, 19 січня 2005, 13:02
Війська МВС України були приведені в повну бойову готовність у дні загострення ситуації в Києві, коли демонстранти блокували роботу органів державної влади.

Про це заявив начальник Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України Віталій Романченко в інтерв'ю, опублікованому в середу в газеті "Сьогодні".

Романченко підтвердив, що підрозділи Внутрішніх військ були приведені в повну бойову готовність 28 листопада, а відповідний наказ віддав Сергій Попков.

Представник СБУ розповів, що начальник контррозвідки по Внутрішніх військах доповів, "що підрозділи приведені в повну бойову готовність". Після чого Романченко доповів про це Смєшку, який доручив йому зв'язатися з Попковим.

У ході розмови з Попковим Романченко одержав від нього підтвердження: "Так, це мій наказ і моє рішення".

Після цього глава СБУ переговорив з міністром внутрішніх справ Миколою Білоконем, подробиці цієї розмови Романченко не повідомляє.

Про те, що дано "Відбій" йому доповів начальник управління військової контррозвідки. "Якщо не помиляюся, в 23.45 того ж вечора. Я знову подзвонив Голові СБУ, проінформувавши його про це. От, влане, і все", - - розповів Романченко.

У той же час Роменченко спростував інформацію про присутність в Україні російського спецназу.

Думаю, представників опозиції спантеличила форма бійців загону ВВ МВС України "Омега" - вона трохи відрізняється від загальноприйнятої, і це наштовхнуло на думку, що перед ними росіяни. "Омега", до речі, і дислокується десь в Ірпені...", відзначив він.

У той же час перший заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Гусаров заявив, що звинувачення в підготовці силового варіанту "не мають під собою реального ґрунту".

"Ні в кого з керівників МВС не було навіть думки про якісь силові заходи проти учасників мирних акцій протесту, не кажучи вже про підготовку до них. Така можливість ніколи не обговорювалася, відповідні плани не розроблялися", - зазначив Гусаров в інтерв'ю "Українській правді".

За його словами, Попков не мав повноважень видати наказ про застосування сили або розпочати підготовку до таких дій, оскільки такі рішення є компетенцією Верховного головнокомандувача Збройних Сил, яким є президент Кучма.

"Але його позиція була відома з самого початку – ніякого застосування сили. Рішення будь-якої іншої посадової особи було б негайно заблоковано з усіма наслідками, що випливають з цього", - додав Гусаров.

Водночас, за його словами, для забезпечення охорони Верховної Ради, АП, Кабміну та ЦВК МВС та недопущення зіткнень прихильників різних кандидатів у президенти "з метою вчасного та ефективного припинення таких дій були розроблені розрахунки сил та засобів, проводились навчання особового складу і таке інше".

Читайте також статтю The New York Times

Як українські шпигуни змінили долю країни


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування