Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Штаб Януковича розкрив угоду Ющенка і Тимошенко

Четвер, 20 січня 2005, 12:28
Напередодні виборчої кампанії лідери блоку "Наша Україна" і Блоку Юлії Тимошенко підписали угоду, згідно з якою у разі перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах, він зобов'язується запропонувати кандидатуру Тимошенко на пост прем'єра і сприяти її затвердженню Верховною Радою.

Про це йдеться в угоді, копію якої УНІАН одержав з джерел, наближених до штабу Віктора Януковича.

"Після перемоги на президентських виборах Ющенко вносить кандидатуру Тимошенко на пост прем'єр-міністра для затвердження Верховною Радою. Ющенко силою власного морального авторитету, переконливістю головних програмних положень і збалансованістю кадрової політики сприяє результативному голосуванню парламенту з цього питання", - написано в документі.

Крім того, угодою передбачається, що підбір 55% кадрового складу органів державної влади доручається блоку "Наша Україна", а 23% - БЮТ.

"22% посад… резервуються засновниками коаліції для забезпечення формування нової парламентської більшості", - наголошується в документі.

Перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов в інтерв'ю УНІАН підтвердив достовірність документа.

Відповідаючи на запитання про розподіл посад в органах державної влади, він зазначив, що блок, в першу чергу, зацікавлений в першому пункті угоди – про призначення Тимошенко прем'єр-міністром.

"Ми свідомі того, що після обрання прем'єр-міністра відсотки квоти мають бути скореговані з урахуванням інтересів тих політичних сил, які формуватимуть і підтримуватимуть уряд", - зазначив Турчинов.

"І, безумовно, я думаю, як і "Наша Україна", так і блок Тимошенко повинні поділитися своїми квотами на користь тих, хто готовий щиро, з політичних мотивів, а не виходячи з корпоративних інтересів, підтримати не тільки президента і прем'єр-міністра, а й, в першу чергу, курс безкомпромісних економічних і соціальних реформ", - додав він.

Турчинов також зазначив, що угода передбачала розподіл всіх основних посад в структурі виконавчої влади, починаючи від членів уряду, голови адміністрації президента і РНБО, закінчуючи місцевими адміністраціями.

На думку депутата, поява такого документа цілком відповідає духу європейських країн і існуючих там коаліційних домовленостей. Водночас, відповідаючи на запитання, чому угода вважається конфіденційною, Турчинов зазначив, що оприлюднення цього документа в умовах жорсткого протистояння влади і опозиції, могло б призвести до ініціації владою внутрішніх суперечностей серед учасників коаліції.

Говорячи про появу угоди у людей, близьких до штабу Януковича, Турчинов припустив, що вона була передана опонентами Тимошенко, які дуже бояться її призначення на посаду прем'єр-міністра.

"Вони будуть намагатися зіштовхнути нас (БЮТ) з Віктором Андрійовичем і показати: ось бачите, вас пресують, намагаються якось тиснути документом. Але я переконаний, що Ющенко - мудрий і чесний політик, і він свідомий тієї ситуації, яка на сьогодні склалася", - сказав Турчинов.

Прес-секретар Ющенка Ірина Геращенко в розмові з кореспондентом УНІАН також зазначила, що на сьогоднішній день серед учасників коаліції немає принципових розбіжностей. "Ніяких суперечностей немає. Боролися не за посади", - сказала вона.

У свою чергу, член фракції "Наша Україна" Віктор Пинзеник в розмові з кореспондентом УНІАН заявив, що не знає, про який документ йдеться, проте повідомив, що йому відомо про переговори, що проводилися. "Були домовленості щодо принципів кадрової політики", - сказав він.

5 січня 2005 року Ющенко в інтерв'ю, розміщеному на офіційному сайті фракції "Наша Україна", підтвердив наявність протоколу, який передбачає, що він особисто і його фракція направлять зусилля на підтримку кандидатури Тимошенко.

Разом з тим, Ющенко зазначив, що наявність цього протоколу ще не означає однозначної обіцянки, що саме Тимошенко очолить Кабмін. За словами Ющенка, продовжуються переговори щодо принципів формування нового уряду.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування