Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Австрія проти обіцянок Ющенку, що справдиться мрія його життя

П'ятниця, 21 січня 2005, 13:50
Міністр закордонних справ Австрії Урсула Плассник висловилась проти надання Україні конкретної перспективи вступу до ЄС.

У інтерв’ю німецьким газетам вона сказала, що ЄС в рамках політики сусідства запропонував Україні "багато конкретних перспектив", які і треба зараз обговорювати.

Серед можливих заходів Урсула Плассник назвала потенційний вхід країни до зони вільної торгівлі та полегшення доступу до європейського ринку.

Глава зовнішньополітичного відомства Австрії погоджується з тим, що "українські президентські вибори стали чітким сигналом, що українці виступають за європейські цінності".

Водночас Плассник вважає, що "європейські прагнення України можна задовольнити і за допомогою політики сусідства".

На питання журналістів, чи не здається їй суперечливим, що для України довгострокова перспектива вступу закрита, у той час як для Туреччини двері відкриті, глава МЗС Австрії відповіла, що нічого суперечливого у цьому не бачить.

"Зараз ми не повинні протиставляти одну країну іншій", - додала вона.

Загалом Плассник зазначила, що замість того, щоб планувати нові переговори про вступ, краще застосовувати інструменти, які пропонує політика сусідства залежно від потреб кожної окремої країни.

Вона нагадала, що Австрія виступала за те, щоб така ж політика проводилась і відносно Туреччини.

Але якщо про Туреччину сперечатися пізно – переговори про вступ почнуться вже цього року (хоча сам вступ – справа не завтрашнього дня), то дискусія про Україну зараз точиться дуже жваво.

Одні політики, як Урсула Плассник, виступають за те, щоб Україна і надалі залишалася за межами ЄС, інші говорять про необхідність надання їй європейської перспективи.

Депутат Європарламенту з Німеччини Елізабет Шредтер сказала, що для довгострокових планів щодо України недостатньо Плану дій.

Шредтер сказала, що текст плану дій не містить нових перспектив чи пропозицій, це просто фактично видозмінений варіант старої угоди.

"Це зовсім не те, чого прагне Україна. І це зовсім не те, що допоможе далі українським реформам. Потрібний новий дух, новий поштовх, розуміння того, навіщо потрібні ці непрості реформи", - сказала вона, про що повідомляє "Німецька хвиля".

Тим часом депутат Європарламенту Марек Сівець у статті в "The Wall Street Journal" відзначив, що ЄС повинен запропонувати Україні перспективу вступу у свої ряди.

"Очевидно, що процес цей буде нелегким і нешвидким, однак двері для вступу України в ЄС повинні бути відкриті. Співробітництво Євросоюзу й України повинно переступити за рамки плану дій, який уже узгоджений з адміністрацією Кучми".

"Якщо Євросоюз не погодиться на проведення нової політики у відношенні України, перемоги і досягнення помаранчевої революції швидко зблякнуть", сказав він.

Марек Сівець очолює делегацію Європарламенту в Комітеті міжпарламентських зв'язків ЄС і України.

Як відомо, вступ України до ЄС є мрією президентства Віктора Ющенка.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування