Україна може подати заявку на вступ в ЄС ще цього року

Субота, 22 січня 2005, 14:11
Україна, вірогідно, ще цього року подасть заявку на вступ до Європейського Союзу.

Про це сказав кореспонденту радіо "Свобода" у Брюсселі Олег Рибачук.

"Принаймні, новий президент і уряд України робитимуть для цього усе можливе, сказав народний депутат.

В інтерв'ю радіо "Свобода" Олег Рибачук заявив, що не має жодного сумніву в тому, що саме він очолить Міністерство України у справах євроінтеграції.

У Брюсселі Рибачук за дорученням Віктора Ющенка передав Верховному представнику ЄС Хав’єру Солані та комісарові Євросоюзу у справах зовнішньої політики Беніті Ферреро Вальднеру, брюссельським дипломатам і журналістам низку документів, які декларують Європейський вибір України.

Це Національна стратегія інтеграції в Європу, заява Віктора Ющенка "Європейський вибір України" і короткий огляд "Національної програми розвитку України".

За свідченням народного депутата, Хав'єр Солана і Беніта Ферреро Вальднер переглянули план дій щодо України, який нещодавно було ухвалено в рамках "Європейської політики сусідства" і внесли до цього плану десять додаткових параграфів.

За словами Олега Рибачука, ці зміни значно розширюють можливості співпраці України з Європейським Союзом. Про які саме зміни йдеться, Рибачук не уточнив.

Під час переговорів у Брюсселі сторони також обговорили подальший розвиток відносин між Україною і Росією. У цьому контексті пан Рибачук згадав про ЄЕП і зазначив, що вступ у цю "незрозумілу організацію" не відповідає стратегічному зовнішньополітичному курсові України.

За його словами, про це буде заявлено Володимиру Путіну під час поїздки Віктора Ющенка до Москви наступного тижня. Це буде перший закордонний візит нового президента України.

"Щодо порядку денного, то ми чудово розуміємо, що стосунки починаються з того, що два президенти можуть подивитися один одному в очі і установити те, що найбільш цінується у стосунках, – довірливість", - сказав Рибачук.

"Ющенко заявив, що метою його президентства є членство України у ЄС. Тому ті форми співробітництва: двосторонні, багатосторонні, які не суперечать цьому вектор,- будуть всіляко вітатись. Які протирічать - ми не будемо говорити і обіцяти того, що не будемо робити. Тому тут ми, я думаю, для росіян не будемо несподіваними", - вважає Рибачук.

В той же час, Рибачук припускає, що "президент Путін, можливо, буде пропонувати Віктору Ющенку певні економічні кроки, які можуть абсолютно не суперечити нашому євроінтеграційному намаганню". "Це можуть бути якість проекти, це може бути створення тієї ж вільної економічної зони, це можуть бути спільні проекти, скажімо, в енергетичному секторі", - уточню він.

Обговорюючи тему енергетичного співробітництва, Олег Рибачук у Брюсселі запевнив європейських партнерів, що Україна виконає тристоронню домовленість між ЄС, Польщею та Україною стосовно нафтогону Одеса-Броди. Рибачук висловив сподівання, що нафтогін, який зараз перекачує російську нафту, незабаром почне працювати в прямому режимі за своїм попереднім призначенням: Одеса-Броди-Плоцьк-Ґданськ.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...