Французи бояться Путіна та гальмують зближення України з ЄС

Субота, 22 січня 2005, 17:06
Польща, Німеччина та Франція за участю Литви проводять інтенсивні консультації з приводу отримання від Європейського Союзу чогось більшого ніж співпрацю в рамках політики сусідства.

Як повідомляє ПроЄвропа з посиланням на польську "Gazeta.Pl".

"Практично готовий текст польсько-німецько-литовської пропозиції для України наштовхнувся на опір французів. Париж хотів би, аби стосунки з Ющенком замикалися "в межах євросоюзівської політики сусідства і так званого плану дій", розробленого ще за часів Віктора Януковича."

Берлін дає зрозуміти, що без французів на жодні багатообіцяючі декларації не наважиться, хоча ще в жовтні минулого року міністри Йошка Фішер та Влодзімєж Цімошевич підписалися під документом, що стосунки з Україною повинні виходити за передбачений план дій.

"Тривають дуже інтенсивні консультації і сторони виказують велику готовність до компромісу" – підтвердило французьке джерело польського видання в Брюсселі. Польські дипломати не виключили, що може бути досягнуто компромісу, який не до кінця буде відповідати польським амбітним планам зближення України з ЄС.

У напрацьованому Польщею, Німеччиною та Литвою документі перед зустріччю міністрів закордонних справ Європейського Союзу 31 січня ц.р. зокрема йдеться надання новому уряду в Києві значної експертної допомоги у проведенні реформ та збільшення фінансової допомоги ніж планувалося раніше ( у запланованій політиці сусідства передбачено близько 300 млн. Євро на рік).

Згідно із документом планується якнайшвидше визнання України країною з ринковою економікою та допомога у входженні до Світової організації торгівлі, швидкий початок розмов про асиметричне, на користь Києва, порозуміння про зону вільної торгівлі;
встановленню стратегічного партнерства "ЄС – Україна", співпрацю в реалізації проектів транспортних і енергетичних (нафтопровід Одеса – Броди).

В той же час в документі не зазначено про перспективу членства України в ЄС – то була умова німців.

Французам не сподобалося ствердження, що з огляду на те , що "план дій" з Україною розроблений в інших політичних умовах, то варто би говорити про вихід за його межі в міру просування українських реформ.

Французи бояться, що зближення України з ЄС може негативно вплинути на результати європейського конституційного референдуму. Головне застереження, це побоювання про те, як зреагує Росія, вражена поразкою своєї політики щодо Києва.

Французи не хочуть також, аби Україну занадто відділяли від Марокко чи Палестинської Автономії, також охоплених політикою сусідства ЄС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування