Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко в Москві запропонують зміцнити ЄЕП

Понеділок, 24 січня 2005, 10:46
У Російській Федерації надають великого значення майбутньому робочому візиту до Москви президента України Віктора Ющенка.

"Важливо, що першою закордонною поїздкою нового голови української держави стане візит саме до Росії. Тим самим, ми виходимо з того, що курс на поглиблення стратегічного партнерства між двома державами буде не тільки продовжений, але й одержить додатковий розвиток", - заявило джерело у Кремлі.

Як відзначив співрозмовник, "чергова російсько-українська зустріч на вищому рівні проходитиме в умовах динамічного зміцнення двосторонніх зв'язків у всіх областях взаємодії".

У квітні 2004 року набув чинності Договір про російсько-український державний кордон і Договір про співробітництво у використанні Азовського моря й Керченської протоки, синхронно ратифіковано парламентами двох країн Угоду про формування Єдиного економічного простору, нагадало джерело.

Як і колись, за його словами, "локомотивом" розвитку двосторонніх відносин залишається економічне співробітництво. Це найбільш динамічна область взаємодії. Триває стійкий ріст товарообігу - за підсумками 2004 року його обсяги повинні перевищити $16 мільярдів".

Підписані в серпні 2004 року угоди про заходи щодо забезпечення стратегічного співробітництва в газовій галузі і про транспортування нафти територією України покликані ще більше зміцнити взаємодію двох держав в області енергетики, відзначають у Кремлі.

Активно розвивається співробітництво в області транспорту. У вересні минулого року була затверджена Концепція інтеграції транспортних систем Росії і України. Передбачається, серед іншого, розвиток прискореного пасажирського сполучення залізницею між Москвою й Києвом, Москвою й Сімферополем.

12 листопада 2004 року було укладено угоду про пряме залізнично-поромне сполучення між російським портом Кавказ і українським Керч. "Все це робиться в інтересах громадян Росії й України", - підкреслив співрозмовник агентства.

Продовжує зміцнювати гуманітарне співробітництво. "Головне, до чого прагне Росія, - відзначило джерело, - щоб росіяни, що проживають в Україні, і українці, що проживають у Росії, мали можливість безперешкодно задовольняти свої мовні, культурні потреби".

За словами співрозмовника агентства, "на переговорах у Москві буде предметно розглянутий весь комплекс двосторонніх російсько-українських відносин. Голови держав проведуть докладне обговорення стану і перспектив розвитку торгово-економічного співробітництва, намітять шляхи його істотного поглиблення".

"Особливий акцент буде зроблено на питаннях зміцнення процесу формування Єдиного економічного простору країн "четвірки".

Цей найважливіший багатобічний економічний проект відповідає життєвим інтересам країн - його учасниць і не суперечить розвитку їхніх відносин з іншими державами й міжнародними структурами", - відзначили у Кремлі.

На порядку денному російсько-українського саміту стоятимуть також питання врегулювання на взаємовигідній основі Азово-керченської проблематики, вдосконалення договірно-правової бази перебування й функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

В полі зору глав держав буде проблематика розширення взаємодії в областях літакобудування, космосу, військово-промислового комплексу, повідомив співрозмовник агентства.

РІА "Новини"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування