На Ющенка очікують "розсерджений Путін" і допомога Заходу?

Понеділок, 24 січня 2005, 13:31
Захід зобов'язаний допомогти у зміцненні демократії в Україні й винагородити Ющенка, "який не відступився від принципів, багато чим ризикнув і здобув заслужену перемогу".

Такий висновок зробила Британська газета "The Times" у редакційній статті, переклад якої наводить Інозмі.

На думку видання, перед Ющенком стоять два найближчі завдання, і обидва вони надзвичайно важкі: він повинен встановити контакт із православними російськомовними українцями на сході країни, які переважною більшістю підтримали Віктора Януковича, і переконати їх у тому, що уряд, який вже заявив про свій намір дистанціюватися від Росії й відкрити двері Заходу, не викине їх на узбіччя.

"По-друге, він має переконати розсердженого й приниженого президента Путіна, що Україна, яка так довго була частиною Росії й відіграла таку важливу роль у російській історії, не відвернеться від свого гігантського сусіда", - сказано в статті.

Газета припускає, що Ющенко спробує "заштопати діри" під час зустрічі в Москві. "І Путіну потрібно зробити те ж саме. Російський лідер зробив політичну помилку своєю однобічною підтримкою Януковича й грубою спробою вплинути на хід голосування", - вважає видання.

У той же час американське видання "The Washington Post" у своїй редакційній статті, переклад якої наводить Інозмі, називає "мудрим" рішення Ющенка "як прояв доброї волі направитися в Москву".

При цьому видання зауважує, що рішення прийняте, незважаючи на те, що "Путін кричущим чином підтримав сфальсифіковане обрання його супротивника у спробі перетворити Україну в кремлівську колонію, яка прийняла б створювану їм авторитарну систему".

У той же час "The Times" вважає, "якщо Росія почуває себе скривдженою, винити в цьому їй потрібно тільки себе".

"Путін все більше й більше скачується до старих радянських традицій, розцінюючи відносини із Заходом як гру з нульовим результатом. Він вважає, що із встановленням прозахідних урядів у Грузії і в Україні Росія програє змагання за вплив. Це нерозумно", - стверджує видання.

"Саме російська підтримка корумпованих місцевих політиків завдала шкоди її позиціям у її колишніх республіках. Не має бути конфлікту між розвитком відкритого й демократичного суспільства в Грузії й в Україні та збереженням тісних зв'язків з Росією. Саме про це має говорити Ющенко", - уважає "The Times".

У той же час газета "The Washington Post" вважає, що Ющенку доведеться протистояти тиску Путіна у виборі міністрів, які не повинні бути, на думку Москви, "антиросійськими". У той же час Ющенку доведеться не закривати Росії доступ до української економіки, яка швидко розвивається, і гарантувати те, що російськомовні жителі України не будуть піддаватися дискримінації.

Видання відзначає що "багато європейських держав не хочуть приймати у свій союз ще одну більшу й відносно бідну східноєвропейську країну". "Інші не бажають кривдити Путіна, який мріє про створення конкурентного економічного блоку під керівництвом Москви, що включав би й Україну", - вважає видання.

"Дванадцять років тому, коли нові демократичні держави Центральної Європи, такі як Польща й Угорщина, зіштовхнулися зі схожою боязкою реакцією Європи, Сполучені Штати приступили до зміцнення даних режимів, запропонувавши їм шлях вступу до НАТО. Минулого тижня президент Буш пообіцяв новим демократіям активну підтримку. І Україна надає йому шанс одразу перейти від слів до справи", - вважає видання.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування