Тимошенко буде як Кондоліза Райс?

Понеділок, 24 січня 2005, 13:33
Народний депутат, екс-керівник виборчого штабу Віктора Януковича Тарас Чорновіл вважає, що лідерові фракції БЮТ Юлії Тимошенко "не світить" посада прем'єр-міністра України.

Про це Чорновіл заявив в інтерв'ю журналістам у понеділок.

Депутат відзначив, що сьогодні в Україні активно розкручується ідея люстрації влади.

На думку Чорновола, це дуже гарна ідея, але вона не одержить реального втілення в життя.

Чорновіл сказав, що деякі політики ініціюють люстрацію влади, що нагадує "дрібний шантаж".

Наприклад, Тимошенко "прекрасно розуміє, що їй нічого не світить у новій владі". За словами Чорновола, Тимошенко також "прекрасно розуміє", що люстрації більше бояться люди, які близькі до президента Ющенка, ніж оточення Януковича.

"Наприклад, навіщо мені боятися люстрації або ще комусь, такому як я?", - запитав Чорновіл. "Але я думаю, що є причини боятися люстрації, скажімо в того ж Волкова, який зараз дуже активний", - додав він.

У цьому випадку, як сказав Чорновіл, є певний елемент шантажу з метою вибити собі посади.

Він допускає, що саме законопроект народного депутата, члена фракції БЮТ Андрія Шкіля став поштовхом для пропозиції Тимошенко "нової посади за американським зразком, яку називають Державний секретар України, оскільки Кабмін однаково їй не віддадуть".

Депутат назвав цю посаду символічною, котра не передбачає жодних владних повноважень.

Разом з тим Чорновіл відзначив, що саме Тимошенко стала б прекрасним прем'єр-міністром і змогла б підняти цей уряд.

Чорновіл вважає, що необхідно більше уваги приділяти побудові не парламентської, а народної опозиції.

Щодо подальших планів Януковича, Чорновіл відзначив, що говорити про конкретні плани ще рано, оскільки нова команда Януковича ще не сформована остаточно.

Чорновіл вважає, що в першу чергу необхідно вибудувати чітку лінію роботи й більше зважені напрямки. Зокрема, на його думку, необхідно чітко сформувати головні критерії створення й роботи опозиції.

"Необхідно визначитися, чи буде це більш тверда опозиція, яка буде краще сприйматися виборцями Януковича, але гірше політичними партнерами, або ж це буде зважена опозиція з формуванням тіньового Кабінету Міністрів", - сказав Чорновіл.

При цьому він додав, що є прихильником другого варіанта, де також повинен бути передбачений твердий контроль за діями нової влади.

Чорновіл сказав, що ці дії влади повинні фіксуватися й протиставлятися своїм діям, "але не на негативі, а на позитиві". "От вони запропонують це, а ми скажемо, що це можна зробити так", - відзначив народний депутат.

Для цього, сказав Чорновіл, необхідно сформувати відповідну оргструктуру й мати доступ до ЗМІ.

"Я наприклад, своє місце бачу саме в побудові такої оргструктури. Хочеться відійти від мітингових пристрастей. У це ніхто не вірить, але я все-таки більш кабінетного типу політик", - відзначив він.

Лігабізнесінформ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News