Литвин прогнозує, що Тимошенко стане прем'єром

Понеділок, 24 січня 2005, 16:35
Голова Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує підтримку Верховною Радою запропонованої президентом Віктором Ющенком кандидатури народного депутата Юлії Тимошенко на пост прем'єр-міністра.

Про це він сказав журналістам на прес-конференції, повідомляють "Українські новини".

"Кандидатура, запропонована президентом, є прохідною", - сказав Литвин.

З його слів, кандидатура прем'єра, запропонована президентом, має бути підтримана парламентом для того, щоб президент зміг реалізувати свою програму дій.

Спікер прогнозує, що Рада розгляне запропоновану кандидатуру на початку лютого.

"Я думаю, що десь 3-4 лютого, або 2", - сказав Литвин.

З його слів, офіційне подання має надійти в Раду, пройдуть консультації депутатських фракцій і груп, і тоді можна буде розглядати запропоновану президентом кандидатуру.

Водночас, зі слів Литвина, якщо процес подання кандидатури буде затягуватися, то її шанси бути схваленою зменшуватимуться.

"Це (затягування офіційного подання) дасть можливість фракціям мобілізуватися", - сказав Литвин.

Він також зазначив, що деякі політики, чиї кандидатури запропоновано на певні пости, можуть не погодитися зі своїм призначенням.

Однак Литвин сказав, що в президента ні перед ким ніяких зобов'язань немає, крім українського народу.

Так само підтримку парламентом кандидатури Тимошенко прогнозує народний депутат Степан Гавриш.

"Шанси на проходження (кандидатури Тимошенко) у парламенті досить високі. З огляду на вміння Юлії Володимирівни проводити переговори, захоплювати собою ... вона, швидше за все, одержить необхідну підтримку", - сказав Гавриш.

Гавриш вважає, що парламент повинен підтримати кандидатуру, запропоновану президентом Віктором Ющенком.

Разом з тим, він зазначив, що цьому передуватиме складний переговорний процес.

На його думку, переговори про підтримку кандидатури Тимошенко вже ведуться в Раді.

Гавриш також сказав, що рішення президента призначити Тимошенко виконуючою обов'язки прем'єра свідчить про її великий вплив на політичну ситуацію в країні.

"Саме вона була найбільш харизматичним лідером і мотором виборчої кампанії Ющенка", - зазначив Гавриш.

Разом з тим, він звернув увагу на те, що призначення Тимошенко є поразкою частини оточення Ющенка.

"Це поразка певної частини оточення Ющенка, яке хотіло б бачити більш нейтрального прем'єра", - зазначив Гавриш.

Про намір депутатської групи "Союз", до складу якої входять 16 депутатів, підтримати кандидатуру Тимошенко повідомив уповноважений представник "Союзу", народний депутат Микола Гапочка.

"Я радий цьому указу президента. Я знаю її (Тимошенко) як принципову людину. Мені доводилося виконувати її доручення під час її перебування на посту віце-прем'єра з паливно-енергетичного комплексу. Будемо підтримувати," - сказав Гапочка.

Щоправда, пізніше прес-службою "Союзу" було поширено повідомлення, в якому підкреслюється, що Гапочка не мав повноважень говорити про позицію всієї групи, оскільки це питання ще не обговорювалось на її зборах.

Депутатська група "Центр", в яку входять 14 депутатів, також має намір підтримати кандидатуру Тимошенко при затвердженні її на посаді прем'єр-міністра у Верховній Раді.

Про це повідомив уповноважений представник "Центру" народний депутат Василь Гаврилюк.

"Переконаний, що наша група прийме позитивне рішення з цього питання", - сказав Гаврилюк.

При цьому він зазначив, що серед депутатів "Центру" йшло попереднє обговорення кандидатур, які можуть бути висунуті на ключові пости в новій команді президента Ющенка.

Гаврилюк підкреслив правильність того рішення, яке прийняв Ющенко по кандидатурі Тимошенко.

"Сьогодні ми переконалися, що Ющенко зробив сильний крок. Він показав, що не боїться сильної особистості... і він сам така сильна особистість", - сказав Гаврилюк.

Натомість, на думку Симоненка, під час обговорення цього питання в парламенті "домінувати буде не точка зору професіоналізму, чесності, порядності, глибокого знання питань, які хвилюють народ, а домінувати будуть інтереси кланів".

За словами лідера КПУ, "від цього політика не зміниться". Він вважає, що таке призначення "не буде відбивати інтереси народу", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання, чи будуть комуністи підтримувати кандидатуру Тимошенко, Симоненко підкреслив, що це питання обговорюватиметься на засіданні фракції у випадку, якщо буде внесено в парламент відповідне подання президента.

Фракція КПУ – друга за чисельністю після "Нашої України" і налічує 59 депутатів з 450.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News