Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після зустрічі з Путіним Ющенку сподобався реверс Одеса-Броди

Понеділок, 24 січня 2005, 21:39
Віктор Ющенко вважає, що угода по реверсу нафтопроводу Одеса-Броди відповідає інтересам України, але допускає, що ці інтереси можуть змінитися.

Відповідаючи на запитання журналістів, президент України відзначив, що будівництво нафтопроводу Одеса-Броди - "один з унікальних проектів, що був зроблений за останні роки".

"Цей проект може бути перспективним, якщо будуть працювати всі його ланки, включаючи транспортування до Новоросійська", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що під час його керівництва урядом України в 2000 році було профінансовано 58% від всієї суми проекту.

"Як економіст, я не міг зрозуміти, як готовий нафтопровід роками стоїть порожній, не прокачуючи ні в аверсний, ні в реверсний бік", - сказав він.

На думку президента України, питання про використання цього нафтопроводу в реверсний бік був "зайво політизованим".

Кажучи про підписану нещодавно угоду про використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі, Ющенко сказав: "Ця угода тимчасова, яка сьогодні відповідає інтересам України".

"Але якщо завтра інтереси зміняться і з'явиться запрошення до реалізації первісного проекту, ми будемо його використовувати за цим первісним призначенням", - сказав Ющенко.

Україна завершила будівництво нафтопроводу "Одеса-Броди" наприкінці 2001 року. Проте маршрут, розрахований на транзит в обхід турецької протоки 14 мільйонів тонн каспійської нафти на рік до Європи, не використовувався через те, що Київ не міг знайти постачальників сировини.

Російські компанії, зацікавлені у збільшенні поставок нафти на європейські ринки, запропонували Україні використати нафтопровід у реверсному режимі - із Бродів до Одеси.

Спочатку українська влада прийняли рішення про відмову від реверса трубопроводу. Однак 5 липня 2004 року уряд України прийняв постанову, якою було зняте обмеження на транспортування нафти по нафтопроводу "Одеса - Броди" винятково в прямому напрямку.

Наглядова рада української нафтотранспортної компанії "Укртранснафта" 8 липня 2004 року дозволила правлінню компанії укласти контракти з російсько-британською компанією ТНК-ВР про заповнення трубопроводу "Одеса-Броди".

РІА Новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування