Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО ПОРІВНЮЄ УКРАЇНУ ЗІ СЛОНОМ, КАЖЕ "СЕНК Ю" І ХОЧЕ ЧЕРЕЗ 5 РОКІВ БУТИ В ЄС

Вівторок, 25 січня 2005, 16:21
Президент Віктор Ющенко підготував план дій, щоб протягом найближчих 5 років можна було почати вступ України до Європейського союзу.

Як повідомив Ющенко під час виступу на Парламентській асамблеї Ради Європи, у цьому плані прописана "реалізація зовнішньо-політичної мети – членства в Європейському Союзі".

"Генеральна, стратегічна мета є інтеграція України в євроструктури. Це головна ціль", - сказав Ющенко.

"Шлях (до членства в Євросоюзі) складний, але не обов’язково тривалий. Я знаю, як це зробити, і знаю, що українці на це здатні", - додав Ющенко.

Мета Ющенка – це побудувати таку Україну, щоб європейці самі ставили собі питання: "Чому ви, такі чудові – досі не в Європейському союзі".

Ці слова Ющенка викликали сміх і оплески у делегатів Ради Європи.

Ющенко також пообіцяв чесні економічні правила в Україні.

"Україна для Європи нагадує сплячого слона. Якщо буде правильна економічна політика, то через рік в особі України ви матимете наймодерніший ринок в Європі", - запевнив Ющенко.

Щодо відносин з Росією, Ющенко сказав, що це "вічний сусід", і він не допустить з нею конфліктів.

"У Європі Україну чекають не з двома чемоданами україно-російських проблем, а з гармонійними відносинами між нашими країнами".

Ющенко також привітав ідею ЄС розробити нову стратегію відносин з Україною.

"Переконаний, що вона повинна передбачати перспективу членства", - сказав Ющенко.

Президент України додав, що план дій з ЄС в рамках політики сусідства – це лише "перша сходинку на шляху досягнення мети" інтеграції до ЄС.

Ющенко повідомив, що мета на 2005 рік – це вступ України до Світової організації торгівлі та створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Він також виступив за спрощення отримання українцями віз до Європи. За словами Ющенка, з покращенням життя українці їздитимуть в Європу не на заробітки, а "на відпочинок, навчання й для обміну досвідом".

У питанні створення ЄЕП з Росією, Білорусією і Казахстаном Ющенко сказав, що "принципи його формування мають відповідати національним інтересам України у делікатному аспекті – створенні наддержавних органів".

"Також принципи ЄЕП не повинні бути в конфлікті до принципів, відповідно до яких Україна інтегрується до Європи".

Протягом виступу Ющенко неодноразово дякував Раді Європи за її роль у побудові демократії в Україні. Він сказав, що Рада Європи бореться "проти побудови нових берлінських мурів, за якими можна безкарно творити злочини".

Ющенко сказав, що "помаранчева революція змогла відбутися завдяки тому, що європейські цінності свободи і демократії закріпилися у свідомості народу України".

Ющенко виступав українською мовою і не дуже впевнено читав з папірця. Після виступу та під час відповідей на питання Ющенко кілька разів дякував англійською – він казав "Сенк ю".

На виході з зали засідань Ющенку співробітники Ради Європи українського походження подарували букет помаранчевих троянд.

"Українська правда", Страсбург

Повний текст виступу Ющенка читайте тут

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...