СДПУ(о) заявляє про переслідування Піховшека та Кисельова під час виборів

Середа, 26 січня 2005, 16:57
Трудова партія та СДПУ(о), які на виборах президента підтримали Віктора Януковича, заявляють про те, що нова влада почала "полювання на відьом".

Про це йдеться у заявах, переданих прес-службами обох партій в середу.

"Починається "полювання на відьом", коли прагненням очищення влади прикриваються наміри звести рахунки з бізнесовими конкурентами й політичними опонентами. І не лише з політичними лідерами різних рівнів, а й з пересічними громадянами", - йдеться у заяві Трудової партії.

Партія також заявляє про переслідування "інакомислячих ЗМІ". "Моральному тиску піддаються мешканці західних регіонів, які мали сміливість голосувати "не так", а також ті, хто виступив за обговорення у суспільстві засад федеративного устрою країни. Чиниться тиск на православних віруючих", - сказано в заяві.

В документі також зазначено, що ті, "хто зазнає несправедливих утисків, повинні знати, що у разі необхідності ми (партія) завжди станемо на захист їхніх прав та свобод".

В той же час партія СДПУ(о) заявляє, що "прихильники Ющенка, не встигнувши отримати владні повноваження, розпочали переслідування своїх політичних опонентів".

"Вже існує велика кількість доказів того, що такі переслідування здійснюються не лише за ініціативи місцевих активістів, а також і централізовано", - йдеться у заяві СДПУ(о), поширеній в середу.

Як приклади, вони наводять те, що колишнього голову Харківської облради Євгена Кушнарьова, та голову Донецької облради Анатолія Близнюка допитують у справі "сепаратизму", хоча вони "під тиском людей", які "вимагали захистити свій вибір, а саме за Януковича, "прийняли рішення закликати розглянути питання можливості утворення автономії на Сході України чи навіть перегляду територіального устрою України з метою утворення федеративної держави".

"Рішення представницьких структур Сходу України не передбачали порушення територіальної цілісності України. Вони закликали до внесення змін до Конституції у передбачений законодавством спосіб", - пояснюється у заяві.

СДПУ(о) також нагадує про переслідування виборців, які голосували за Януковича, в тому числі і співачки Наталі Могилевської. "Був розбитий її автомобіль, а сама вона не мала можливості вийти з дому, оскільки піддавалася образам", бо вона не тільки виступала на концертах на підтримку Януковича, але і відстоювала свою громадянську позицію в ефірі "5-го каналу".

Також у заяві йдеться про переслідування ЗМІ під час президентських виборів. Так до переслідуваних у заяві віднесено ведучих телеканалів "1+1" та ICTV Піховшека та Кисельова, "які у своїх аналітичних програмах критикували керівників "Нашої України" та особисто Ющенка".

Також партія стверджує про тиск на телеканал ТРК "Україна", який Нацрада з питань теле- радіомовлення звинуватила в розповсюдженні матеріалів, що містили заклик до сепаратизму (йдеться про передачу в прямому ефірі з'їзду депутатів місцевих рад у Сіверодонецьку Луганської області).

СДПУ(о) стверджує, що "переслідування продовжуються після виборів" та припускає, що звинувачення будуть не у підтримці небажаних політиків, а про вигадані "економічні злочини", "розкрадання державного майна", "фальсифікації виборів"".

"Цілком можливо, що для переслідування політичних опонентів будуть використані досі не розслідувані справи про вбивство журналіста Гонгадзе та отруєння Ющенка", - йдеться у заяві.

"Ми очікуємо від світового співтовариства адекватної і об’єктивної оцінки подій в Україні, зокрема, засудження політичних репресій, які здійснюються прихильниками переможця, та порушення елементарних демократичних норм", - сказано в документі.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування