Україна не потрапить до ЄС ще 5 років

Четвер, 27 січня 2005, 09:48
Голова Єврокомісії Жозе Мануел Дуран Баррозу заявив, що "перспективи нових вступів у Європейський Союз зараз не існує".

Ця думка пролунала напередодні короткострокового візиту у Брюссель президента України Віктора Ющенка, який у четвер був відмінений, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Виступаючи на прес-конференції в бельгійській столиці, Баррозу відзначив: "Перспективи нових приєднань до Союзу немає, за винятком тих, про які недавно Європейська Рада вже ухвалила рішення".

За його словами, політика "нового сусідства", у рамках якої ЄС має намір розвивати відносини з Києвом, "відповідає більшості вимог України в економічній і політичній областях, а також у сферах співробітництва, технологічній допомозі й модернізації країни".

"Ми надаємо всіляку підтримку Україні й програмі президента Ющенка", у тому числі вступу цієї країни до Всесвітньої торговельної організації, сказав він. У той же час він нагадав, що Україна ще має провести "багато економічних і політичних реформ".

В той же час федеральний канцлер Німеччини Ґергард Шредер стримано відреагував на прагнення України вступити в ЄС.

Шредер сказав, що, незважаючи на прозахідний курс, він не бачить Україну найближчим часом в Євросоюзі, повідомляє радіо Німецька хвиля".

Він також стримано висловився про ймовірне спрощення візових процедур для громадян України. Непрямо він послався на парламентську слідчу комісію, яка серед іншого з'ясовує і зловживання з видачею віз в київському посольстві. Водночас він привітав тіснішу економічну співпрацю з Україною.

Тим часом, прем'єр-міністр Естонії Юхан Партс заявив, що в стратегічних і моральних інтересах Євросоюзу швидко прийняти до ЄС Україну. В інтерв'ю "Асошіейтд Прес" він наголосив, що Україна - європейська держава, і підтримати Київ на шляху до ЄС є зобов'язанням Європи, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Раніше член Європейської Комісії Беніта Ферреро-Вальднер, відповідальна за зовнішні зв'язки ЄС, заявила в Європейському Парламенті, що Союз ще має "переварити" недавній вступ відразу 10 нових країн, і що в цій ситуації приєднання до нього України зараз "було б контрпродуктивним".

Вона закликала євродепутатів, які виступають за прискорення прийому Києва в ЄС, бути "реалістами й прагматиками".

У стратегічній програмі ЄС на період до 2010 року передбачається подальше розширення Союзу лише за рахунок Болгарії й Румунії в 2007 році, і проведення переговорів на цю тему з Хорватією й Туреччиною.

У той же час підкреслюється важливе значення розвитку відносин з Росією, Україною й іншими сусідніми країнами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування