БЕРЕЗОВСЬКИЙ ПЕРЕЇЖДЖАЄ В УКРАЇНУ

П'ятниця, 28 січня 2005, 19:46
Російський олігарх Борис Березовський, який перебуває в еміграції у Великобританії, заявляє про бажання переїхати в Київ.

Про це він повідомив в інтерв'ю, опублікованому виданням "Газета.ру" в п’ятницю.

"Я офіційно заявляю, що хочу переїхати в Україну й зроблю це найближчим часом. Протягом найближчих місяців, сподіваюся, переїду", - заявив Березовський.

"Я ж вимушений емігрант, мене ж вимушено випхали. І я хочу жити в тому середовищі, у якій виріс. Я хочу жити ближче до Москви й до тієї культури, у якій я виріс", - сказав він, додавши, що це рішення є не політичним, не економічним, а "чисто емоційним".

На питання про те, чи не боїться він, що українська влада видасть його Росії, Березовський відповів:

"Є Женевська конвенція про політичних біженців. Цю конвенцію підписало багато країн, у тому числі Україна. Я одержав офіційно у Великобританії статус біженця. і, у принципі, маю право приїжджати в будь-яку країну, яка підписала цю конвенцію й бути гарантованим у тому, що мене не екстрадують у ту країну, яка неправомірно, а це визнав лондонський суд, переслідує мене за політичними мотивами".

"Тому коли я приїду в Україну, у місцевої влади з'явиться вибір - або порушити Женевську конвенцію й видати мене Росії, або не порушувати й підтвердити слова президента Ющенка, що вони дійсно збираються будувати демократичну державу", - додав Березовський.

Він також повідомив, що його дружина літала на інавгурацію президента Ющенка. У той же час Березовський сказав, що жодних переговорів про гарантії йому з боку нової влади не було.

"Більше того, я не хочу цих переговорів. Я хочу поставити їх перед фактом, і нехай вони вирішують - чи дотримуються вони тих декларацій, які заявили, або вони йдуть на поводу в Кремля", - сказав він.

На питання про те, як може відбитися його переїзд у Київ на відносинах правоохоронних органів України й Росії, з врахуванням того, що на приклад, в Україні всі кримінальні справи проти Тимошенко були закриті, а Російська генпрокуратура продовжує її "справу", Березовський заявив, що "раніше в Україні була корумпована влада, яка виконувала замовлення колишнього українського президента".

"Вона, у такий спосіб копіюючи те, що робить Путін у Росії, боролася зі своїми політичними опонентами. Це рішення означає, що прокуратура, як і має бути, перетворюється в незалежний від виконавчої влади орган", - сказав він.

У той же час Березовський припустив, що Устинов буде робити те, що йому скаже Путін, оскільки в Росії прокуратура - інструмент Кремля.

"Раніше прокуратури українська і російська працювали в унісон. Ви замовили - ми виконали й навпаки", - сказав Березовський.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...