Ющенко хоче силовиків без погонів, але не хоче повторення історії про секс, якого немає

Субота, 29 січня 2005, 14:05
Президент Віктор Ющенко планує перехід на цивільне керівництво силовиками, ліквідацію непрацюючих держустанов і скорочення чиновників.

На прес-конференції в Давосі Ющенко сказав, що у четвер разом із затвердженням прем’єра Юлії Тимошенко у Верховній Раді буде представлена програма стратегій для України.

"Там передбачається багато цікавих урядових ініціатив", - сказав Ющенко.

Програма стратегій для України розроблена фундацією "Центр Європи", очолюваною віце-прем’єром з євроінтеграції Олегом Рибачуком.

Зокрема, сказав Ющенко, там буде "стремління сформувати керівництво силових структур з цивільних осіб, здатних зробити глибоку секторальну реформу".

"Я можу сказати, наші наміри – все, що не працює, має відмерти. Нераціональна діяльність (чиновників) має відійти. Доки буде кабінет, навіть пустий, доки буде функція для бюрократа, навіть незначна – доти буде працювати корупція".

Ющенко зазначив, що в минулому влада України не визнавала наявність корупції.

"Ця тема ніколи не піднімалася. Не було, щоб до стінки ставили корупціонерів. Було, як казала та жінка у прямому ефірі Познера-Донах’ю СССР-Америка: "В Советском Союзе сексу немає".

Ці слова Ющенка викликали сміх у присутніх журналістів.

"Так і у нас була одна відповідь – що у нас корупції немає. Але це глибока неправда. Як і в першому прикладі (що в СРСР немає сексу)", - додав Ющенко і знову розвеселив журналістів.

Ющенко сказав, що "велика корупція починалася з самих високих кабінетів".

"Найбільший негатив з того, що відбувалося в останні роки в Україні – це значна ерозія етики, яка привела до великої втрати моралі", - додав він.

"Ми вважаємо, що для цього потрібна радикальна заміна кадрів у центральній владі та їх представників в областях".

За його словами, корупції сприяє необхідність отримувати дозвіл у чиновників. "Якщо є зайвий бюрократичний кабінет, де не проведено еферкивного урядового скорочення – там буде корупція".

Також, за словами Ющенка, "є питання зарплати урядовця".

"Те що зробив мій друг Михайло Саакашвілі – це також показово. Коли грузинський міліціонер отримав 800 доларів, йому пошили нову форму, але половину міліції держава скоротила – такі люди будуть набагато років берегти свою посаду".

Ющенко закликав журналістів писати про корупцію. "В Україні потрібно, щоб про корупцію була відкрита публічна і інтенсивна полеміка".

Ющенко також сказав, що у бюджеті будуть закладатися 10 ініціатив до конкретних груп населення.

"Наша мета – щоб кожен українець, коли говорять про бюджет-2005, відчував, що це не фата моргана, облако у штанях. Ми хочемо, щоб те, що робить влада, з часом можна було б намазати на бутерброд".

"Українська правда", Давос

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News