Березовський не займатиметься політикою в Україні, його дружина була на інавгурації Ющенка

Субота, 29 січня 2005, 17:48
Бізнесмен Борис Березовський говорить, що в його бажанні приїхати на Україну немає підступних задумів й обіцяє заздалегідь повідомити дату приїзду.

"Я туди їду, тому що давно не був у Росії, давно не був у Києві. Я їду туди, тому що скучив, і рішення про те, буду я туди переїжджати чи не буду, ухвалюватиму потім. Головне рішення, що я ухвалив - це поїхати туди зараз", - розповів бізнесмен в інтерв'ю РІА "Новини".

Говорячи про строки поїздки, він відзначив, що вона відбудеться "протягом місяця".

"Всі дії будуть абсолютно відкритими і ясними, а не так, як їх подають, як якийсь підступний задум. Я привселюдно оголосив, що я поїду, і якщо я поїду, я заздалегідь вас сповіщу про дату, коли я поїду", - сказав опальний олігарх.

Відповідаючи на запитання про те, чи не збирається він брати участь у політичному житті України або займатися там медіа-бізнесом, Березовський сказав: "У політичному житті брати участь точно ніяких планів немає, а що стосується бізнесу, то на сьогоднішній день в Україні в мене немає жодного бізнесу, а буде чи ні - стане ясно після того, як я розберуся в тому, що там відбувається".

На питання, чи мають відношення до приїзду бізнесмена на Україну новий президент Віктор Ющенко або в.о. прем'єр-міністра Юлія Тимошенко, Березовський відповів:

"Жодних запрошень від них не надходило, я повідомив їх через засоби масової інформації".

При цьому, за його словами, "думати про подібну поїздку стало можливим тільки після переобрання Ющенка, тому що Ющенко оголосив про те, що він буде будувати демократичну державу, що буде керуватися нормами закону, а не нормами рекету".

Березовський не боїться, що його поїздка може поставити під погрозу його статус біженця, і Росія може зажадати його видачі. "Я одержав політичний притулок відповідно до Женевської конвенції про політичних біженців, яку підписала в тому числі й Україна, тому не бачу жодних підстав для побоювань", - підкреслив підприємець.

За його словами, "Росія може скільки завгодно вимагати видачі, але я вважаю, що Україна - демократична держава, яка зокрема зобов'язана захищати закон, і закон на моїй стороні, і мені здається, що демократична Україна не може йти на приводу у російської влади".

Відповідаючи на запитання про те, як ставиться родина олігарха до його рішення, Березовський сказав: "Справа в тому, що моя дружина їздила туди на інаугурацію Ющенка, і їй там сподобалося. Що стосується дітей, ми рішення ще не ухвалили".

У відповідь на прохання кореспондента РІА "Новини" уточнити, по яких документах й у якому юридичному статусі Березовський поїде в Київ, він сказав: "Я доручив своїм адвокатам з'ясувати всі юридичні проблеми, пов'язані з моєю поїздкою на Україну, вони зараз це й роблять".

Восени 2003 року російський бізнесмен Березовський, проти якого Генеральною прокуратурою Росії порушена кримінальна справа за статтею 147 частина 3 КК РСФСР (шахрайство за обтяжуючих обставин), одержав політичний притулок у Великобританії. У грудні того ж року йому був виданий документ для поїздок на ім'я Платона Єлєніна. 23 січня бізнесменові виповнилося 59 років.

Читайте також:

БЕРЕЗОВСЬКИЙ ПЕРЕЇЖДЖАЄ В УКРАЇНУ

ЮЩЕНКО ВЧИНИТЬ З БЕРЕЗОВСЬКИМ ЗА ЗАКОНОМ

Березовському візу в Україну не давали

Тимошенко пропонують відмовитися від Шуфрича й Волкова, а Березовського використати

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування