Ющенко почне вступ до ЄС на третьому році президентства

Понеділок, 31 січня 2005, 10:34
Міністри закордонних справ країн Євросоюзу мають ухвалити у понеділок доповнення до Плану дій "Україна-ЄС", які розроблені із врахуванням демократичних змін в Україні.

План дій "Україна-ЄС" має поповнитися десятьма пунктами, повідомляє радіо Німецька хвиля.

Зокрема, в першому пункті йдеться про підписання між Україною та ЄС нової, "посиленої" угоди після закінчення в 2008 році вже прийнятої Угоди про партнерство та співробітництво.

Низка пропозицій стосується активізації торговельних відносин. Йдеться також про готовність Єврокомісії "прискорити вивчення проблеми" надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

Міжнародні оглядачі розцінюють поправки до Плану дій як спробу наблизити Україну до ЄС, але зауважують, що про перспективу членства не йдеться.

За даними німецького інформагентства ДПА, лише Польща та Угорщина виступають за чітку перспективу вступу для України. Більшість країн Євросоюзу поки не підтримують цю ідею.

Між тим в Україні вже лунає критика щодо доповнень до Плану дій. Газета "Дзеркало тижня" вважає їх принципово не новими та занадто загальними. Обіцяних в розпал "помаранчевої революції" бонусів Україна не отримає, пише видання.

В той же час Ющенко в інтерв’ю газеті "The Times", переклад якої наводить Інопреса, заявив, що має намір провести реформи, розраховані на три роки, узгоджені з Брюсселем та націлені на те, щоб поставити Україну на рейки демократії західного типу.

Він вказав, що як тільки ці реформи будуть закінчені, він хоче розпочати офіційні переговори про вступ до ЄС.

"Ми вважаємо, дуже важливо, щоб трирічний план дій, розроблений ЄС і Україною, призвів до початку переговорів про вступ в 2007 році".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News