У Ахметова, крім "Криворіжсталі", можуть забрати ще й частину "Укррудпрому"?

Понеділок, 31 січня 2005, 13:00
Крім приватизації "Криворіжсталі", Україна може переглянути угоди по купівлі "Укррудпрому", а також Петровського металургійного комбінату.

Про це пише у своїй статті журнал Forbs, переклад якої розмістила Инопресса.

Видання відзначає, що за останні півроку президентства Кучми деякі ключові промислові підприємства були виставлені на аукціон, і уряд одержав за них 1,5 млрд доларів, але це було набагато менше, ніж держава могла одержати за них.

Forbs нагадує про можливий перегляд приватизації "Криворіжсталі", тендер на яку виграв концерн Пінчука й Ахметова, "незважаючи на те, що запропонована ними ціна в 800 млн доларів була нижча за ту, котру пропонувала "Сєвєрсталь" і консорціум LNM/US Steel".

"Серед інших компаній, угоди по приватизації яких можуть бути переглянуті, "Укррудпром" - компанія з видобутку залізної руди, яка торік була продана за мізерну ціну групі, пов'язаній з Пінчуком, а також Петровський металургійний комбінат, до аукціону із продажу якого були допущені тільки національні компанії", - пише Forbs.

Видання відзначає, що після обіцянок нового президента Віктора Ющенка про перегляд приватизації деяких підприємств "з'явилася надія, що бізнес в Україні може знову стати прозорим".

Однак видання застерігає, що перегляд угод по приватизації може призвести до політичного протистояння в країні й у такий спосіб віджахнути від України інвесторів.

"Дуже важливо, щоб новий уряд не втратив розум від своєї перемоги й протидіяв спокусі скасувати старі приватизаційні угоди й повторно приватизувати ласі шматки власності на свою користь", - говорить політолог Інна Підлуська.

На думку видання, розвіяти побоювання інвесторів про можливу денаціоналізацію власності на Україні може чесний тендер із продажу "Укртелекому", який "напевно, залучить іноземних інвесторів, і може бути проданий за високою ціною".

Як відомо, "Укррудпром" був приватизований в 2004 "вроздріб" російською "Смарт-груп", групою "Приват" і структурами Рината Ахметова.

Частиною меткомбінату імені Петровського володіє група "Приват".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування