Литвин просить безкоштовні візи

Четвер, 10 лютого 2005, 13:51
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголошує на необхідності розв'язання проблеми, пов'язаної з легалізацією перебування українців у Чехії.

Під час зустрічі у Празі з міністром закордонних справ Чеської Республіки Цирілом Свободою Литвин висловився за можливість укладення нової двосторонньої угоди з цього питання, повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Верховної ради.

Він також висловив думку щодо можливості спрощення візового режиму між Україною та Чехією. Він запропонував варінт вирішення проблеми: Україна вводить безвізовий режим для чеських громадян, а Чехія видає українцям безкоштовні візи. Такий механізм, сказав він, діє у відносинах України з Литвою, Польщею, Угорщиною та Словаччиною.

Литвин висловився за "інвентаризацію двосторонніх взаємин", чітке окреслення їх перспектив з тим, щоб "поставити нашу роботу на конкретну практичну основу". Він також заявив про готовність Верховної Ради надавати відповідну законодавчу підтримку, налаштованість українських депутатів активно співпрацювати з чеськими колегами.

Щодо Євроінтеграції Литвин зауважив: "Нам сьогодні вкрай важливо конвертувати інтерес до України у прагматичне співробітництво зі світом. Сьогодні Україна потребує підтримки у поглибленні співпраці з ЄС і переведенні її на практичну основу".

За словами Литвина необхідно узгодити і конкретизувати План дій "Україна –ЄС". На його думку, цей План має бути розрахований не менш як на три роки, і містити, зокрема, позиції щодо введення зони вільної торгівлі, надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

Литвин також зазначив, що в поточному році Україна може стати членом Світової організації торгівлі. На переконання спікера, необхідно знайти і форми співпраці, які б зближували Україну з Європейським співтовариством.

Свобода заявив, що Чехія "була, є і буде адвокатом України у її відносинах з Європейським Союзом". За його словами, таку позицію поділяють всі країни-учасниці "Вишеградської четвірки". "Ми хочемо підняти роль України не тільки в очах ЄС, а й в очах НАТО", - наголосив він.

Міністр також запевнив, що чеська сторона уважно розгляне пропозиції щодо спрощення візового режиму. Він, зокрема, запропонував детально вивчити це питання на рівні заступників глав зовнішньополітичних відомств наших країн з подальшим внесенням відповідних пропозицій.

Свобода висловився за необхідність активізації інвестування чеського капіталу в економіку України. Він заявив про готовність відвідати Україну з візитом групою представників ділових кіл Чеської Республіки.

Він також повідомив, що 23 лютого відбудеться його зустріч з президентом України Віктором Ющенком у рамках саміту НАТО у Брюсселі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...