ЮЩЕНКО, КРІМ АХМЕТОВА-ПІНЧУКА, ОБІЦЯЄ РЕПРИВАТИЗАЦІЮ ПРИВАТУ, ІСД І СМАРТ-ГРУП?

Четвер, 10 лютого 2005, 17:39
Віктор Ющенко натякає на реприватизацію "Укррудпрому" і говорить про втрати при приватизації меткомбинату імені Дзержинського.

Виступаючи в Донецьку на зустрічі з активом області, Ющенко сказав, що "від приватизації "Укррудпрому", говорять, що держава втратила півтора мільярда".

"Це така приватизація", - сказав Ющенко. Як відомо, підприємства "Укррудпрому" в минулому році перейшли у власність Ахметова, групи "Приват" і російської "Смарт-груп".

Ющенко також повідомив, що "від того, що украли "Криворіжсталь", я упевнений, що держава втратила 15 мільярдів гривень, можливо, і більше".

Він підкреслив, що "протягом сімох місяців ми вам доведемо, що це так". Як відомо, "Криворіжсталлю" володіє холдинг Пінчука-Ахметова.

"Від продажу Дніпровського меткомбинату, говорять, держава втратила 300 мільйонів гривень. Це далеко не так, але аналітично можна стверджувати: починаючи з 300 мільйонів гривень".

"Але і це потрібно помножити в 4-5 разів, і ви будете мати реальну ціну. От таких об'єктів приблизно 150-200, які відносяться до стратегічних об’єктів великої приватизації", - сказав Ющенко.

Як відомо, Дніпровський меткомбинат імені Дзержинського перейшов у власність донецької групи "Індустріальний союз Донбасу".

За словами Ющенка, "саме з Донеччини пішла схема роздержавлення "на замовлення" будь-якого обьекта".

Під час виступів у Донецьку Ющенко також сказав, що влада повинна втрутитися в монополізм на гірничо-металургійному ринку.

"Через монополізм і посередництво штучно завищуються ціни на руду, на кокс від 30 до 80"%, - сказав Ющенко.

"Друзі, є два способи регулювання цін: або Держкомцін, або конкуренція, третього немає. На цьому ринку повинні працювати кілька рівноправних учасників".

"Деякі структури відкрито шантажують конкурентів непостачаннями сировини. Унаслідок цього, торік ми втратили півмільйона тон сталі. Причому, для українських споживачів продукція нерідко продається на 10-15% дорожче, ніж на експорт. Тут антимонопольний комітет працює чи ні?", - сказав Ющенко.

На його думку, причиною цього стали "і прорахунки попереднього уряду з поспішною приватизацією "Укррудпрому".

"Ми повернемося до цієї теми, і ми поставимо на попереднє місце ситуацію з "Укррудпромом", - сказав Ющенко.

Крім усього, у Донецьку Ющенко заявив, що ця область лідирує серед усіх регіонів по боргах за електроенергію.

"24% усієї заборгованості України формується в Донецьку. Борг за минулий рік перед енергоринком виріс на 30%, досягнув астрономічної цифри 4 млрд. гривень. По суті, не оплачене 20-місячне споживання регіону", - відзначив Ющенко.

За словами президента, у Донецькій області "торік розрахунки споживачів за електроенергію були найнижчими в Україні – 91%. З початку цього року вони складають 82"%.

Як відзначив Ющенко, "торік енергоринку було заплачено 78%. Це теж найменший показник в Україні. Цього року – 66"%.

"Я вважаю, що це одна із найкритичніших ситуацій на регіональному ринку й одна з найбільших проблем на енергетичному ринку України", - підкреслив президент.

Ющенко також відзначив, що безкоштовно одержувати електроенергію ніхто не буде.

"Кілька днів тому ми призначили нового міністра, і я вам стверджую: безкоштовно електроенергію одержувати ніхто не буде. Я буду вимагати від кожного міністра, кожного голови адміністрації: колгоспних, безкоштовних відносин не буде, вчіться відповідати", сказав Ющенко.

За матеріалами "Острова"

Читайте також:

Семенюк судиться за власність Пінчука, Ахметова, Привата і Русала


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування