Литвин бачить за відставкою однопартійця стрес, але без істерик. І помириться з УНП

Четвер, 10 лютого 2005, 23:00
Спікер Верховної Ради Володимир Литвин вестиме з владою активний діалог і вважає відставку Віталія Олуйка з посади губернатора Хмельницької області "непорозумінням".

Про це він заявив на прес-конференції по закінченню з'їзду.

"Не повинно бути критики заради критики і підтримки заради підтримки. Треба співпрацювати на основі активного діалогу", - сказав Литвин з приводу позиції партії у відносинах із владою.

Коментуючи відставку Олуйка з посади губернатора, Литвин сказав, що розцінює це як "непорозуміння".

За його словами, завжди легко організувати кілька десятків людей і повістити на когось ярлик ворога.

Литвин повідомив, що мав телефонну розмову з Олуйком, і назвав його вчинок "мужнім", натякнувши, що йдеться про поділ області політичними силами.

За словами Литвина, зміна керівництва області чи району - це завжди стрес, і треба, щоб таких стресів було якомога менше. Він також зазначив, що партія захищатиме своїх членів у випадку якихось можливих політичних переслідувань.

Він сказав також, що проводитимуться зустрічі з керівниками різних ланок, які були усунуті, для вияснення, чи не було "непорозуміння".

"Але ніякої істерії з цього приводу робити не будемо", - підкреслив Литвин, додавши, що "у нас кадрові призначення тепер будуть за європейським зразком – переможець отримує все".

Разом з тим Литвин додав, що "це має стосуватися політичних фігур, а чиновники повинні працювати", незалежно від політичних змін.

Литвин наголосив, що він не лобіював Олуйка на посаду губернатора.

"Це пропозиція була навіть не від партії, а від людей, які працювали в команді Віктора Андрійовича Ющенка", - підкреслив Литвин, додавши, що його партія і фракція свідомо не брали участі у формуванні органів виконавчої влади.

Разом з тим, Литвин зазначив, що під час переговорів про розподіл посад він "був присутній у якості арбітра" і "намагався примирити сторони".

"Без позиції партії, фракції невідомо як би сьогодні розвивалися події в країні і хто би сьогодні був при владі", - заявив Литвин.

На його думку, роль Верховної Ради і його особисто, як голови парламенту, були "вирішальними в тому, що Україна цивілізовано вийшла з політичної кризи".

За словами спікера, він говорить про це вперше. Литвин також пообіцяв дещо пізніше детальніше пояснити свою думку і навести невідомі ще подробиці тих подій.

На запитання, чи не доведеться тепер Народній партії доводити, що вона не є клоном Української народної партії Юрія Костенка, Литвин заперечив, що при створенні УНП Костенко так само не доводив, що його партія не є клоном Народно-демократичної партії, очолюваної Валерієм Пустовойтенком.

"Сьогодні монополії на назву ніхто не має, і не назва визначає обличчя партії, а дії", - заявив Литвин. "Я припинив би на цьому істерію, яка сьогодні починається", - додав він.

Литвин також зазначив, що його партія "шукатиме шляхи до порозуміння і до співпраці, в тому числі з УНП".

За словами лідера Народної партії", "всі політичні сили, весь політичний спектр, який діє в Україні, може бути нашим партнером". "Я хотів би говорити про те, що нас об'єднує, а не роз'єднує", - зазначив він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування