Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Робертсон: Україна має належати до НАТО

П'ятниця, 11 лютого 2005, 10:18
Колишній Генсекретар НАТО Джордж Робертсон вважає, що "Україна має належати до НАТО".

Про це Робертсон заявив в інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі.

"На певному етапі у майбутньому я розглядав би Україну як члена НАТО, а також члена ЄС. Україна - дуже стратегічно розташована на європейському континенті", - сказав він.

"Це (вступ до НАТО) не станеться прямо одразу, бо ще багато чого треба зробити - як у військовій галузі, так і в політичній та цивільній сферах, аби Україна стала кандидатом на членство в НАТО. Але я не маю сумнівів в тому, що Україна має належати до НАТО", - заявив Робертсон.

Він також вважає, що "немає нічого несумісного в тому, аби Україна мала добрі відносини з Росією та добрі відносини з НАТО".

"Ніщо не заважає Україні мати дружні та якнайтісніші стосунки з її великим сусідом на півночі. Економіки України та Росії сильно інтегровані. Є спільні стратегічні інтереси. Але Україна та Росія можуть мати різну зовнішню політику, і повинні її мати", - вважає Робертсон.

Він також сказав, що для того, аби зробити перспективу членства України в НАТО більш реалістичною Ющенко має запевнити в прагненні робити зміни в Україні - як демократичні, так і у військовій галузі, які б зробили Україну кандидатом на членство в НАТО.

"Модернізація збройних сил має бути пришвидшена - хоча я віддаю належне міністрам оборони, які у минулому зробили величезну роботу в цьому напрямку. Демократичні інституції мають бути посилені, бо країна повинна об'єднатися з тим, аби рухатися вперед", - сказав він, додавши, що він "в захваті від перспектив України".

Він пояснив це тим, що в Україні гарні люди, які можуть переходити через важкі часи. І якщо всі об'єднаються задля інтересів країни, Україна стане великою країною, яка матиме вплив на хід світових подій.

Він також висловився проти рішення України вивести війська з Іраку.

"Я сподіваюся - і я це кажу дуже відверто - що українці подумають двічі, тричі, чотири рази, перед тим як виводити свої війська з Іраку. В Іраку робиться справа на користь і України, і Європи. Українці надзвичайно добре проявили себе в Іраку. І я сподіваюся, що президент Ющенко залишить війська в Іраку", - сказав він.

Робертсон, якого в четвер було нагороджено українським Орденом Ярослава Мудрого у Лондоні, пояснив своє нагородження тим, що робив із задоволенням, аби "зробити Україну дуже впливовою у світі".

"Я щасливий отримати нагороду, а ще й Орден Ярослава Мудрого - це подвійна радість. Я сподіваюся зробити ще багато корисного на благо великого українського народу", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування