МЕЛЬНИЧЕНКО, ЄЛЬЯШКЕВИЧ ТА ШОЛОХ ГОТУЮТЬСЯ ПОВЕРНУТИСЯ В УКРАЇНУ

П'ятниця, 11 лютого 2005, 10:47
Микола Мельниченко, Олександр Єльяшкевич та Сергій Шолох, які отримали в США статус політичних біженців, зустрілися з послом України в Сполучених Штатах Михайлом Резніком, щоб обговорити з ним можливості свого повернення на батьківщину.

В інтерв"ю "Німецькій хвилі" Олександр Єльяшкевич сказав: "Головні питання, які постають зараз – це ті кроки, які повинна зробити Україна для того, щоб ті, хто стали політичними біженцями, змогли все ж таки або повернутися в Україну, або дійсно вирішити таким чином питання, щоб допомагати країні в розв"язання нагальних проблем, про які говорить і президент України, і її нове керівництво".

Умовами повернення в Україну Микола Мельниченко, Олександр Єльяшкевич та Сергій Шолох називають, насамперед, офіційне визнання їх новою українською владою політичними емігрантами, які змушені були залишити батьківщину через загрозу їхньому життю та життю членів їхніх родин.

Вони очікують від Генеральної прокуратури України детального розслідування злочинів режиму Кучми, інформація про які, як вони стверджують, є в їхньому розпорядженні і сподіваються на відшкодування від колишнього президента України за завдані їм моральні та матеріальні збитки.

"І Микола Мельниченко, і я можемо допомогти в багатьох питаннях з огляду на ту інформацію, якою ми володіємо",- сказав, зокрема, Олександр Єльяшкевич.

Мельниченко залишив Україну напередодні оприлюднення Олександром Морозом аудіозаписів, зроблених майором в кабінеті президента Кучми, які свідчили про його причетність до зникнення Георгія Гонгадзе.

Єльяшкевич зазнав нападу у лютому 2000 року. Посилаючись на записи Мельниченка, він звинувачує в ньому Леоніда Кучму та Григорія Суркіса. Він отримав притулок у США у 2002 році.

Сергій Шолох отримав притулок у США у 2004 після численних погроз та спроб закрити його радіо "Континент".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування