Зварич контролюватиме суддів через Інтернет, а для решти будуть "Чисті руки"

П'ятниця, 11 лютого 2005, 12:37
Міністерство юстиції основну увагу зосередить на боротьбі з корупцією та забезпеченні відповідності національного законодавства до законодавства Європейського союзу.

Про це заявив на прес-конфернеції в п'ятницю міністр Юстиції Роман Зварич.

За його словами, механізм боротьби з корупцією буде закладений в програмі "Чисті руки", започаткованої екс-міністром юстиції Сергієм Головатим.

Саму ж програму буде подано на розгляд Кабміну протягом кількох найближчих днів.

"Рівень корупції, наприклад, в енергетиці дуже високий. Для прикладу можу назвати те, що діється в сфері експорту та реекспорту нафти в Україні", - сказав він.

Він розповів про махінації з продажем нафти організаціям, які не сплачують ПДВ, але внаслідок оборудок держава має відшкодувати ПДВ тому, хто його не платив. "Таким чином, в Україні відмиваються мільярди", - наголосив Зварич.

Міністр також згадав про корупцію в судах, а також повідомив, що викликав до себе керівників управлінь юстиції Донецької, Львівської, Одеської та Вінницької, де ситуація виявилася жахливою.

Зварич також повідомив, що перевірити діяльність судів незабаром можна буде і в онлайновому режимі. "Зараз у кожного районного суду є свій сайт. Тобто нема проблеми з тим, щоб всі рішення судів розміщати на їх вебсайтах, щоб кожен суддя міг подивитися на рішення і переконатися в його законності. Це буде зроблено найближчим часом", - зауважив міністр.

Стосовно адаптації українського законодавства до правових норм Європейского союзу міністр зауважив, що це буде довга й кропітка робота, позаяк лише для того, щоб приступити до адаптації на українську мову доведеться перекласти близько 80 тисяч сторінок правових текстів.

Крім того, за словами Зварича, на розгляді в Кабінеті Міністрів нині знаходиться законопроект про безкоштовну юридичну допомогу. "Кожен адвокат зобов'язаний буде зробити безоплатну юридичну послугу", - сказав міністр.

Щодо забезпечення прав людини міністр наголосив, що натепер захист прав громадян не полягає в матеріальному законодавстві, оскільки там все добре виписано. "Ніде не випасині процедури. Тобто це питання недосконалості процесуального законодавства" , - пояснив він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування