УНП хоче на місце Мартинюка поставити першим віце-спікером Костенка

Неділя, 13 лютого 2005, 17:47
Українська народна партія висуває свого лідера Юрія Костенка на пост першого заступника голови Верховної Ради.

Про це заявив, виступаючи в неділю у Львові на звітно-виборчій конференції обласної організації УНП її керівник Олександр Гудима.

"Ми висуваємо кандидатуру Костенка на посаду першого заступника голови Верховної Ради, оскільки треба перенести "помаранчеву революцію" з Майдану в стіни парламенту", - сказав Гудима.

Він також заявив, що УНП пропонує свого депутата Валерія Асадчева на посаду керівника бюджетного комітету Верховної Ради.

Костенко, коментуючи заяву свого однопартійця, сказав журналістам, що на наступній сесії формуватиметься новий формат більшості, і УНП зробить свої кадрові пропозиції, у тому числі, запропонує його кандидатуру, однак вирішуватися все буде в стінах Верховної Ради.

Як відомо, зараз посаду першого віце-спікера обіймає комуніст Адам Мартинюк. Крім того, висловлювалася думка, що місце віце-спікера замість Олександра Зінченка, котрий став державним секретарем президента, може зайняти також висуванець "Нашої України".

Крім того, Костенко зазначив, що участь в революційних подіях з боку УНП не можна оцінювати тільки арифметичним шляхом - за кількістю отриманих посад.

"Виконавча вертикаль влади ще не сформована - президент повинен зробити близько двох тисяч призначень, так що поспішати з оцінкою цього процесу не треба, оскільки він все ще триває", - сказав лідер УНП.

Також Костенко знову висловився проти створення єдиної партії на базі блоку "Наша Україна", оскільки, на його думку, в цьому випадку націонал-демократична складова буде розмита складовою ліберальною.

"Зараз ми прийшли до такої ситуації, коли з декількох партій можна створити єдину правоцентристську партію, здатну об'єднати весь правоцентристський електорат", - сказав він. За словами Костенка, зараз переговори ведуться з НРУ й УРП "Собор".

В той же час, Костенко відзначив, що націонал-демократи повинні об'єднатися для спільної участі в парламентських виборах 2006 року, якщо не партією, то виборчим блоком.

Як повідомлялося, раніше лідер УРП "Собор" Анатолій Матвієнко заявляв, що його партія не має наміру об'єднуватися з партією "Наша Україна" у випадку її створення.

Крім того, Костенко повідомив, що партійна група УНП на початку наступної сесії Верховної Ради в березні має намір внести законопроект про визнання ОУН-УПА воюючою стороною в Другій світовій війні.

Лідер УНП підкреслив, що ветерани визвольного руху заслужили визнання, і це питання "стане випробуванням на українськість для нової парламентської більшості".

В той же час, відповідаючи на запитання про ймовірність проходження такого законопроекту в парламенті, Костенко заявив, що є реалістом й усвідомлює, що в нинішньому складі парламенту не так багато людей, які знають українську історію й розбираються в її тонкощах.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Матвієнко не хоче втрачати партію

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News