Тимошенко скомандувала "Контрабанда – стоп!", але залишила на місці креатуру Литвина

Понеділок, 14 лютого 2005, 12:51
Прем'єр Юлія Тимошенко оголосила про початок Кабінетом міністрів програми боротьби з контрабандою "Контрабанда – стоп!".

"Сьогодні ми прийняли чітке політичне рішення зробити все необхідне, щоб припинити контрабанду через кордон!", - сказала Тимошенко на прес-конференції після наради з питань контрабанди, де брали участь керівники силових структур.

"Хочу зараз попередити всіх без виключення, хто працює в чорних схемах контрабанди – зупиніться з сьогоднішнього дня, бо за кожним з вас буде ретельний контроль", - сказала Тимошенко.

За словами Тимошенко, програма "Контрабанда – стоп!" буде розроблена протягом півтора тижнів і затверджена на засіданні уряду 23 лютого.

Тимошенко пообіцяла, що "ми передивимося все законодавство, не залишимо жодного законного права ухилятися від сплати податку!". Відповідатиме за розробку змін до законів перший віце-прем'єр Анатолій Кінах.

"Враховуючи, що ми надійно закриємо кордон, то ми переглянемо розміри мита з метою зменшення, щоб не було підстав від нього ухилятися", - додала Тимошенко.

"Будуть запроваджені білі і чорні списки імпортерів і експортерів. Якщо є порушення, ми зараховуємо в чорний список, і на весь товар, який імпортується, іде 100-відсотковий контроль. У білі списки потраплять ті, хто не порушують закон", - додала вона.

Тимошенко також повідомила, що силові структури на чолі з СБУ розроблять "всі нормативні заходи" для створення "мобільних груп постаудитконтролю".

У ці мобільні групи, сказала Тимошенко, будуть входити по одному представнику митниці, прикордонників, МВС, СБУ, Мінтрансу.

"Вони матимуть право зупиняти товар після того, як він перетне кордон, і провести 100-відсотковий контроль. Вони матимуть право донараховувати податки та митні платежі", - сказала Тимошенко.

Вона додала, що ці мобільні групи постаудитконтролю будуть "засекречені", про їхні маршрути не будуть повідомлятися навіть інші групи, і тоді одна група зможе перевіряти іншу.

"Вони будуть здійснювати перехрестний контроль – на всіх дорогах, залізницях, автострадах, на складах!", - сказала Тимошенко.

"Щоб ці мобільні групи якісно працювали, вони матимуть певні відсотки від донарахувань, щоб отримувати певні премії за якісні роботи", - додала Тимошенко.

"Почнуть працювати ці мобільні групи уже протягом тижня. Щоб всі відчували, що це наступить близько – що контрабанда припинить існувати!", - сказала прем'єр.

Тимошенко також відкинула припущення, що мобільні групи будуть вибивати гроші – вони будуть великими за числом учасників, всі члени будуть представляти різні відомства і не зможуть домовитися. "А у разі сигналу від населення (про вимагання) вони будуть позбавлятися преміальних", - сказала Тимошенко.

За словами Тимошенко "постаудитконтроль – це світовий досвід, який був у країнах, де контрабанда була злом, наприклад, в Італії це застосовувалося".

Загалом, за словами Тимошенко, задумано "понад 50 заходів, які робитиме уряд з силовими структурами відносно запобігання контрабанди".

Так, наприклад, силовики отримали доручення визначити фірми-найбільших контрабандистів. "Ні для кого не секрет, що це окремі підприємства", - сказала Тимошенко.

Вона також розповіла, що існував спосіб контрабанди, коли через суд домагалися перерахування митних зборів.

"Мінюст отримав доручення зробити інвентаризацію всіх судових рішень 2004-2005 років відносно питань контрабанди і розмитнення", - сказала Тимошенко.

"Ми виявимо суди, які займалися антиконституційною діяльністю, приймали неправові рішення. Ми визначимо список таких суддів!", - зазначила Тимошенко. За її словами, ці рішення будуть переглянуті, а на суддів зроблено подання про позбавлення їх статусу.

Також уряд звернеться до інших держав, які пропонували попередній владі гранти для технічного облаштування кордонів. "Багато років від цих грантів відмовлялися, бо контрабанда була методом заробітчанства для вищого керівництва держави!".

Тимошенко сказала, що вони запропонують, щоб, окрім імпортної декларації, перевізник мав експортну – з країни, звідки він везе товар. "Чому це не було зроблено за останні 12 років – для мене це велика загадка", - сказала Тимошенко.

На питання про додаткові надходження до бюджету від боротьби з контрабандою, Тимошенко їх оцінила у "декілька десятків мільярдів гривень".

Також Тимошенко повідомила, що до Одеси виїхала група уряду і силовиків, щоб розібратися з ситуацією на митниці – бо там накопичилося понад 7 000 контейнерів, власники яких не хочуть розмитити їх за чесними правилами.

"В старій системі влади в контрабанді були пов'язані всі структури без виключення. Жодного документу по запобіганню контрабанди прийнято не було!", - сказала Тимошенко. За її словами, між митницями була навіть конкуренція за право корупційного розмитнення.

Однак на питання журналістів Тимошенко дала зрозуміти, що голова митної служби Каленський залишиться на посаді. "На нараді він зробив головну доповідь по всім методам контрабанди – щиру і відверту", - сказала вона.

Однак, за словами Тимошенко, це не важливо. "Система не буде базуватися на позиції однієї особи. Не питання прізвищ, а того, що в Україні до приходу нової влади існувала програма "контрабанді – так!", і від окремих чиновників нічого не залежало".

Як відомо, Каленський є креатурою Володимира Литвина.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування