Янукович вважає, що вступати в НАТО вже пізно

Понеділок, 14 лютого 2005, 18:31
Лідер Партії регіонів, екс-прем'єр України Віктор Янукович закликає не форсувати вступ України в НАТО у світлі різних думок про ролі Північноатлантичного альянсу в системі європейської безпеки.

Про це говориться в коментарі Януковича, переданому в агентство "Інтерфакс-Україна" у понеділок його прес-службою.

За словами екс-прем'єра, його заклики до виваженості стосовно вступу України в Північноатлантичний альянс ще раз підтвердили останні події в Мюнхені на міжнародній конференції безпеки, де була висловлена принципово нова позиція Німеччини щодо ролі НАТО в системі європейської безпеки.

"Україні, напевно, потрібно таки почекати, поки основні гравці НАТО визначаться, якою все-таки буде нова роль Союзу тепер, в умовах, які дуже змінилися. А вже після цього формулювати власні перспективи стосовно інтеграції в Альянс", - сказав Янукович.

За його словами, останні заяви канцлера Німеччини Герхарда Шредера свідчать про те, що, як висловився Шредер, "НАТО вже не є організацією, у якій партнери координують і консультують свої стратегічні плани".

"Канцлер Німеччини закликає до істотного реформування НАТО з урахуванням того, що в сучасній системі європейської безпеки нинішня роль НАТО вже може ставитися під сумнів", - сказав Янукович.

"Якщо забігати наперед, то, можливо, недалека та година, коли дійсно виникне потреба в більшій ролі Росії, України і Євросоюзу в системі європейської безпеки", - відзначив він, додавши, що нинішня позиція Німеччини може дати серйозний привід для дискусії на тему НАТО в Брюсселі на наступному тижні при участі президента США Джорджа Буша.

На думку Януковича, у таких обставинах Україна "повинна враховувати різні позиції, повинна тримати руку на пульсі всіх дискусій, які відбуваються в середовищі світових еліт".

"Це дасть можливість приймати правильні рішення для того, щоб приєднуватися до нових сучасних утворень, а не до таких, які втрачають, можливо, свою актуальність. Можливо, Україні треба думати й про те, щоб брати участь у формуванні нової системи європейської безпеки. Мені здається, що в цьому була б зацікавлена й Росія", - сказав він.

"Така постановка питання, не сумніваюся, викличе гострі дискусії в традиційних прихильників якнайшвидшого входження України в НАТО. Однак я порадив би все-таки дочекатися тих пропозицій щодо реформування НАТО, які повинні представити міжнародні експерти вже на початку нового 2006 року", - вважає Янукович.

"Може трапитися, що в системі безпеки дійсно відбудуться зміни, які визначать принципово нове місце України в ній. От чому я закликаю не торпедувати зараз процес вступу України в НАТО. Можливо, вступати в НАТО вже пізно?", - відзначив екс-прем'єр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News