Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Склад українського уряду зміниться за півроку неодноразово – російський експерт

Понеділок, 14 лютого 2005, 19:05
Ближчим часом Росія замінить свого посла в Україні, а склад українського уряду за наступні півроку зміниться ще не раз.

Про це, зокрема, йдеться в інтерв'ю президента російського Інституту національної стратегії Станіслава Бєлковського, опублікованому в "Львівській газеті".

На думку експерта, "в російському істеблішменті відсутнє розуміння того, що Кремль є стороною, яка програла під час президентських виборів в Україні
2004 року" .

"Думати, що нова українська влада підповзатиме на колінах і проситиме прощення за власну перемогу – це абсурд, злочинна наївність",- підкреслює Бєлковський, і прогнозує подальше погіршення російсько-українських відносин "до тих пір, доки Росія не запропонує Україні політичного проекту, який зацікавить Київ".

В той же час, посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін, на думку Бєлковського, не несе відповідальності за провал "українського проекту" Кремля. "Від Віктора Степановича в російсько-українських відносинах не залежало нічого. Він є фігурою суто церемоніальною", - вважає експерт.

Однак, "оскільки Путін нікого не покарав, то жертвою стане Чорномирдін", вважає Бєлковський.

На його думку, "Київ не стане альтернативним центром СНД, насамперед через психологічні особливості українських політиків".

При цьому сама Співдружність, на думку Бєлковського, "це був механізм утилізації пострадянських інфраструктур" і механізм легітимації "для колишніх республіканських цеківських кадрів".

"СНД неминуче йде до свого фіналу. На зміну "членам Політбюро" приходять нові політики, не обтяжені радянським минулим", - підкреслив експерт.

На парламентських виборах-2006 він прогнозує боротьбу двох головних "проектів": "перетворення України будь-якою ціною на провінцію Європи", який сповідує команда Ющенка, і "проект повноформатної незалежності і від колишнього Радянського Союзу – Росії, і від ЄС і формування нової єдиної нації на базі концепції "альтернативної Русі".

Бєлковський вважає, що "склад уряду Юлії Тимошенко впродовж найближчих трьох-шістьох місяців змінюватиметься не раз" і "політичних фігурантів замінять професійними людьми". "Цей уряд не є урядом однодумців, члени Кабінету Міністрів не люблять свого прем’єра, а прем’єр "платить" їм тим же", - зазначає експерт.

Основною проблемою уряду, вважає Бєлковський, буде "легітимізація приватизації". На його думку, якщо програму реприватизації вдасться реалізувати хоча б на 40%, тоді "прем’єр Тимошенко може зберегти свою посаду й після парламентських виборів".

"Якщо програму деприватизації провалять, то уряд Тимошенко буде дискредитовано", - додає він.

На запитання щодо можливого приїзду Березовського в Україну, Бєлковський зазначив: "Бориса Березовського Москві не видадуть. Але, знаючи, що цей візит викличе лють у Кремлі, Ющенко робитиме все, щоб цю подію відтермінувати. Думаю, що в найближчий місяць Борис Абрамович з’явиться на декілька днів, однак жити в Києві, звісно, не буде".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування