Політологи не розуміють зовнішньої політики Ющенка й радять дружити з Путіним

Понеділок, 14 лютого 2005, 20:07
Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий вважає тривожною "невизначеність координації зовнішньої політики й незрозумілі повноваження Національної ради безпеки України в цій сфері".

Таку думку політолог висловив у понеділок у Києві в ході "круглого столу" Українського клубу, присвяченого проблематиці зовнішньої політики України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На думку Чалого, перші візити президента Віктора Ющенка в Росію і Європу були "не зовсім підготовлені", а ряд його заяв, зокрема, про негайну подачу заявки на вступ у Європейський Союз, "взагалі не обговорювалися й не оцінювалися експертами".

Політолог висловив побоювання, що ситуація зі вступом у ЄС може повторити ситуацію з розробкою положень Єдиного економічного простору, "коли процес був непрозорий, незрозумілий, і оцінки, які давалися, не давали подання про доцільність приєднання України до ЄЕП".

У свою чергу, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов відзначив, що нова зовнішня політика цілком сформувалася.

За його словами, її основними рисами стали прагнення до вступу в ЄС, "деяка ідеологізація" європейської політики й "значна прагматизація" російсько-українських відносин.

Разом з тим у такому формуванні нової зовнішньої політики Карасьов бачить ряд ризиків, зокрема, надмірний розрив відносин з Росією, а також можливе виникнення значного розходження між ідейною стороною вступу в ЄС і реальними вимогами й наслідками, що може спричинити розчарування в такому членстві.

Він також відзначив, що Україна міняє свою "сусідську" політику. "Україна починає власну сусідську політику, тепер вона розглядає Росію як свого сусіда, тоді як раніше Україна розглядалася як сусід для ЄС", - сказав він.

У свою чергу, експерт Національного інституту стратегічних досліджень Віталій Паламарчук висловив думку, що російські зовнішні відносини "багато в чому базуються на особистісних відносинах Володимира Путіна: Путін - Шредер, Путін - Буш". "Потрібно побудувати гарні відносини Путін - Ющенко", - сказав він.

Заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко підкреслив необхідність приділяти більше уваги питанням безпеки при розробці зовнішньої політики України.

Як відзначив представник корпорації "Гардарика" Сергій Дацюк, "зовнішні відносини нинішніми політиками розглядаються занадто однопланово". Він також підкреслив недостатню розробку теорії зовнішньої політики на нинішньому етапі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування