Зінченко не хоче, щоб дрібні партії ускладнювали життя парламенту

Вівторок, 15 лютого 2005, 16:19
Державний секретар України Олександр Зінченко вважає, що 3%-й бар'єр для проходження партії у Верховну Раду недостатньо високий, і це може поставити під загрозу створення парламентської більшості.

"Трипроцентний бар'єр занадто малий. Він веде до того, що невеликі партії мають шанс потрапити до парламенту, і будуть ускладнювати створення серйозної коаліції", - сказав держсекретар у вівторок на прес-конференції в Одесі.

Зінченко також повідомив, що в середу планує зустрітися із главою Центвиборчкому Ярославом Давидовичем й обговорити з ним систему виборів мерів міст. "Завтра дуже серйозно порадимося із ЦВК", - сказав держсекретар.

Як повідомлялося, 25 березня минулого року Верховна Рада прийняла закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі, що знижує прохідний бар'єр для партій і блоків до 3%.

Раніше система виборів народних депутатів в Україні була змішаною. Половина парламенту обиралася за партійними списками (пропорційна), половина - в 225 округах (мажоритарна). Для проходження в парламент партії або блоку потрібно було перебороти 4%-ий бар'єр.

Парламент України обирається на 4 роки. Тим часом, ухвалена 8 грудня минулого року політреформа передбачає продовження повноважень парламенту до 5 років. Реформа може набутити чинності з вересня 2005 року, або з 1 січня 2006 року.

У минулих парламентських виборах навесні 2002 року брало участь 33 партії й блоки. У Верховну Раду пройшло 6 з них.

Наступні вибори намічені на весну 2006 року.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування