Україні залишилося переконати 15 країн на шляху до ЄС. Тарасюк не посвариться при цьому з Рибачуком

Середа, 16 лютого 2005, 13:26
У Європейському Союзі немає консенсусу щодо прагнення нової влади України через три роки перейти до переговорів про набуття членства, однак щонайменше 10 країн підтримують такий курс нашої держави.

Про це зазначив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк в інтерв'ю телеканалу "Студія "1+1", повідомляє УНІАН.

"У ЄС з'явилася група країн, їх щонайменше 10, які підтримують такий курс. У той же час, поки що немає консенсусу",- сказав міністр.

Україна має розуміти своїх партнерів у ЄС, вважає Тарасюк. "Вони вже припинили вірити заявам, словам і деклараціям, таких декларацій було чимало від попередньої влади", - зазначив він.

На думку міністра, Україна має продемонструвати своєю роботою, своїми реформами і поступом на шляху реалізації Плану дій, що "ЄС отримав зовсім іншого партнера, постала зовсім інша країна, яка не тільки декларує, а й реалізує поставлені цілі".

Міністр нагадав, що 21 лютого у Брюсселі на засіданні Ради з питань співробітництва Україна-ЄС буде офіційно схвалено План дій Україна-ЄС.

Тарасюк зазначив, що цей документ не повністю задовольняє Україну: "Якщо дати відповідь на запитання, чи повністю відповідає План дій очікуванням нової влади, то хочу сказати – ні".

Водночас міністр нагадав, що ЄС доповнив План дій, ухвалений Євросоюзом у грудні минулого року, 10 додатковими пунктами, запропонованими Верховним представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав'єром Соланою і комісаром ЄС з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер.

Міністр наголосив на необхідності досягати конкретних поставлених цілей, зокрема, отримати статус країни з ринковою економікою, розпочати переговори про лібералізацію візового режиму, вступити у СОТ і розпочати запровадження зони вільної торгівлі з ЄС.

"Якщо ці кроки будуть реалізовані Україною та ЄС, то виникне критична маса позитивних сигналів, яка дасть можливість переосмислити майбутні відносини України з ЄС з перспективою виходу на новий документ - європейську угоду або угоду про асоціацію. Поява цього документа об'єктивно має з'явитися наприкінці 2007 року", - вважає міністр.

Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко, виступаючи у вівторок на конференції для інвесторів в Києві, заявив, що переговори про вступ України до Європейського Союзу можуть початися після завершення трирічного Плану дій "Україна – ЄС".

"Є трирічний План дій, хочемо, щоб він завершився початком переговорів про вступ до ЄС", – сказав глава держави.

За словами міністра, після погодження з Ющенком відбудеться також оновлення керівного складу зовнішньополітичного відомства. Зокрема, відповідаючи на запитання, він повідомив, що обговорив з колишнім послом України у Румунії, а нині заступником голови Української народної партії Антоном Бутейком "перспективи задіяння його досвіду на дипломатичній роботі".

Тарасюк також повідомив, що колишній заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олександр Чалий не має наміру повертатися до МЗС, оскільки у нього з'явилися інші інтереси не у сфері дипломатії, і він хоче їх реалізувати.

Відповідаючи на запитання щодо розмежування повноважень між міністром закордонних справ і віце-прем'єром з питань євроінтеграції, Тарасюк повідомив, що це питання обговорювалося, і "ми наближаємося до розуміння того, якою має бути сфера відповідальності віце-прем'єра з євроінтеграції".

Міністр наголосив, що євроінтеграція – "це частинка зовнішньої політики України", а МЗС відповідає за усю зовнішню політику України.

Він зазначив, що в МЗС будуть вітати будь-які ідеї віце-прем'єра, якщо "вони базуються на твердому грунті і мають усі підстави бути опрацьованими і досягти результату".

"Ми завжди знайдемо з віце-прем'єром, моїм приятелем Олегом Рибачуком, спільну мову, і ми знайдемо можливості, де кожен з нас може принести максимум користі для нашої держави", - сказав Тарасюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування