Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПОРА подасть Ющенку Кременя, Піскуна і Карпачову в "чорному списку"

Середа, 16 лютого 2005, 16:18
Наступного тижня активісти громадянської кампанії "Пора" мають намір передати до секретаріату президента України "чорний список" держслужбовців, які, на їхню думку, мають бути звільненими зі своїх посад через допущені неправомірні або злочинні дії.

Про це сказав у вівторок на прес-конференції координатор проекту оновлення державної влади "Чорний список" Володимир Лесик.

За його словами, проект, що розпочався 14 жовтня 2004 року, мав на меті максимально сприяти очищенню владних структур від порушників закону та утвердженню рівності усіх держслужбовців перед законом.

На даному етапі "Чорний список" "Пори" містить близько 150 прізвищ державних службовців різних рівнів, щодо яких "Пора" має документальні підтвердження їх злочинної діяльності.

У списку, розміщеному на офіційному сайті "Пори", зокрема, фігурують такі особи: екс-президенти України Леонід Кравчук та Леонід Кучма, колишній та діючий генеральні прокурори Михайло Потебенько і Святослав Піскун, омбудсмен Ніна Карпачова, екс-прем'єр Віктор Янукович, колишній голова СБУ Леонід Деркач, екс-голова ДПА України Юрій Кравченко, діючий перший заступник держсекретаря Василь Кремень та екс-голова ЦВК Сергій Ківалов тощо.

У списку також фігурують представники регіональних органів влади. Серед київських службовців, яких "Пора" вважає злочинцями, зокрема, голови Печерської райдержадміністрації Анатолій Коваленко, Оболонської Микола Товкач та Шевченківської райдержадміністрацій Микола Харитончук і ректор Національного авіаційного університету Віталій Бабак.

Лесик наголосив, що проект втілювався за підтримки громадськості, зокрема, інформація про правопорушення була отримана саме від рядових громадян України, а потім ретельно перевірена.

За словами Лесика, "Пора" буде просити Ющенка прийняти з приводу зазначених службовців "у першу чергу політичне рішення та звільнити зазначених осіб". Крім цього, "Пора" вимагатиме порушення кримінальних справ та притягнення винних до кримінальної відповідальності.

"Пора" також планує надати ту ж інформацію до органів прокуратури. На думку активістів руху, президент як гарант Конституції, крім цього, зобов'язаний забезпечити об'єктивну перевірку фактів незаконної діяльності держслужбовців, що фігурують у списку.

Присутній на прес-конференцій адвокат Андрій Федур наголосив, що подібні дії "Пори" в жодному разі не є позаправовим механізмом, а навпаки, є правильними "з точки зору громадського контролю".

На думку адвоката, "владі потрібні люди", подібні до Піскуна, Кудрявцева та новопризначеного прокурора Донецької області Олексія Баганця, які завдяки своїй колишній протиправній діяльності "завжди є залежними, керованими, є на гачку". "В будь-який час проти них можна порушити кримінальну справу", - наголосив Федур, зацитувавши на прес-конференції декілька документальних свідоцтв протиправної діяльності перерахованих держслужбовців, які займають високі посади вже при новій владі.

Лесик наголосив, що в разі невиконання президентом вимог "Пори" організація має намір проводити акції протесту, а також "шукати інші форми боротьби в рамках закону".

У свою чергу представник "Пори" Євген Золотарьов зауважив, що зараз у ході проекту вивчається інформація щодо незаконної діяльності ще ряду відомих діячів України.

Зокрема, це стосується членів ЦВК Марини Ставнійчук, Юрія Донченка, Михайла Охендовського, а також екс-керівника Держуправління справами Ігоря Бакая та мера Києва Олександра Омельченка.

Золотарьов також повідомив, що найближчим часом "Пора" має намір презентувати так званий "Білий список", до якого увійдуть прізвища людей, зокрема держслужбовців, які постраждали від репресій з боку старої влади. На думку організаторів проекту, ці громадяни також не можуть бути залишені новою владою напризволяще.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...