Ющенко проти того, щоб солдати будували дачі, а Ірак - пріоритетне питання

Четвер, 17 лютого 2005, 11:40
Президент Віктор Ющенко вважає першочерговим завданням Міністерства оборони виведення українського миротворчого контингенту з Іраку.

Про це він заявив у своєму виступі в Міноборони, представляючи міністра оборони Анатолія Гриценка.

"Ми сьогодні на порядок денний поставили виведення миротворців з Іраку. Це завдання номер 1 військового відомства", - сказав президент.

Він нагадав, що коли Верховна Рада приймала рішення про участь українських миротворців у місії ООН в Іраку, його команда підтримала цю ідею, виходячи з того, що Ірак є зоною українських інтересів.

"Ірак - це друга (країна)... світу по газу, після Саудівської Аравії, це колосальні запаси нафти", - сказав Ющенко. Ющенко сказав, що якщо провести пряму лінію з Іраку в Європу, то ця лінія пройде через Україну.

Він також нагадав, що в урегулюванні іракського конфлікту беруть участь більш як 60 країн світу.

Однак, зі слів президента, зараз ситуація в Іраку змінилася, і виникає питання про необхідність перебування там українських миротворців.

"Моє переконання - військові прекрасно виконали свою функцію. Далі робота дипломатів", - сказав Ющенко.

При цьому він зазначив, що виведення миротворців має здійснюватися за узгодження з українськими партнерами в коаліційних миротворчих силах в Іраку.

Президент підкреслив, що за будь-яку ціну потрібно зберегти життя українських миротворців у цій країні.

Він нагадав, що в часи українського козацтва за загибель козаків під час воєнних операцій козацькі ради знімали гетьманів.

Представляючи нового міністра Гриценка, президент назвав його "професіоналом у галузі військового будівництва". "Я знаю, що він красти не буде, і не дасть це робити нікому в цьому відомстві", – сказав глава держави.

За словами Ющенка, пріоритетними напрямками роботи Міністерства оборони є вимогливість до професійності кадрів та осучаснення армії.

Ющенко висловився також проти того, щоб солдати працювати на дачах військового керівництва.

"На ваших дачах солдати не повинні працювати. Я хотів, щоб ви персонально записали. Якщо я буду свідком такого факту, до фундаменту ці дачі розкидаємо і з вами попрощаємось", - сказав президент.

Ющенко додав, що в армії не має бути місця тим, хто зловживає службовим становищем, маніпулює військовим майном, фінансами та іншими ресурсами. Він також пообіцяв, що люди, які займалися фінансовими маніпуляціями, будуть покарані.

Українські новини, Прес-служба президента, Громадське радіо

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування