Безсмертний хотів би всіх звільнити і забрати сауни з літака влади

Четвер, 17 лютого 2005, 14:05
Віце-прем'єр з адмінреформи Роман Безсмертний хотів би одночасно звільнити всіх чиновників, а потім набрати нових.

"Моя мрія – знайти через Світовий банк кошти, всім чиновникам в один момент запропонувати відпочинок з утриманням у 3-4 рази більше, ніж зарплата, а потім провести конкурс, і тих, хто відповідає вимогам – повернути", - сказав Безсмертний журналістам.

Також Безсмертний хотів би в кінці березня провести конкурс на 5 курсах вузів, щоб "максимально оновити владу".

Він додав, що ці його ідеї – "мрія". "Я не знаю, чи підтримають мене в цьому міністри й уряд", - додав він.

Безсмертний розповів, що перший етап адмінреформи передбачає "оптимізацію органів виконавчої влади", і без цього "робити щось далі неможливо".

"Це як анекдот: коли в новий комфортабельний літак заходить стюардеса і каже, що у нас на борту є все, починаючи від саун і закінчуючи ресторанами. Потім говорить пасажирам: "А зараз пристебніть ремні, і ми спробуємо з усім цим злетіти у повітря".

За словами Безсмертного, зовні система влади нібито розставлялася правильно, "але коли заглядаєш у середину, стає страшно!".

Безсмертний розповів, що всі етапи адміністративно-територіальної реформи повинні закінчитися до виборів 2006 року.

Першим завданням він бачить "надання політичних функцій міністру, перетворення міністра у ключову фігуру у здійсненні перетворень у конкретному секторі".

"Ідеологія територіальної реформи – надання збільшеної кількості послуг громадянам", - сказав Безсмертний. "Сьогодні бюджет висить на рівні міст обласного значення і районів, не доходить до споживача".

Фіналом реформ, за словами Безсмертного, має бути ухвалення законів і, якщо треба, змін до Конституції.

Про повернення посад держсекретарів, за словами Безсмертного, в уряді говорили "активно, емоційно", але поки це не буде реалізовано, бо міністри ще не стали політиками.

"Міністри продовжують займатися деталями, якими повинен займатися апарат", пояснив Безсмертний.

На питання про підвищення зарплати чиновникам Безсмертний сказав, що цим займається Мінфін. "Але як політичне рішення я це готовий відстоювати – кількість чиновників зменшиться, а їх забезпечення – збільшиться".

Безсмертний також поки не дав відповіді на питання, скільки має отримувати міністр, щоб не брати хабарі. "Мені складно судити по зарплаті, бо працюю в уряді два тижні, і багато чого не розумію".

Крім всього, Безсмертний також пропонує проводити у різний час вибори до Верховної Ради і до місцевих рад – бо це "зберігатиме еліту нації": тоді ті, хто не пройде в парламент, зможуть обратися до місцевих рад.

"У момент виборів до Верховної Ради актуальність виборів до місцевих влад знижується. І туди потрапляють особи, неадекватні ситуації", - додав Безсмертний.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування