"КРИВОРІЖСТАЛЬ" ЗАЛИШИТЬСЯ У ДЕРЖАВИ?

Четвер, 17 лютого 2005, 16:57
Уряд України вважає оптимальним варіантом збереження "Криворіжсталі" у державній власності, повідомив міністр економіки України Сергій Терьохін журналістам у четвер.

"По-хорошому, краще залишати його в держвласності. Менедженеры там нормальні, а кон'юнктура на продукцію комбінату зміцнюється", - сказав Терьохін.

Разом з тим, за його словами, уряд у зв'язку із проблемою бюджетного дефіциту розглядає два варіанти розвитку подій. Перший варіант полягає в тім, щоб повернути покупцям уже вкладені ними кошти, другий - у тім, щоб домовитися із власниками про доплату в бюджет відповідно до реальної вартості цього об'єкта.

"Є проблема з наповненням бюджету. Витрачати 4 млрд. грн. на компенсацію по "Криворіжсталі" - накладно. Ми будемо приймати рішення або про внесення в бюджет коштів за справедливою ціною, або про пошук бюджетних ресурсів для компенсації й збереження "Криворіжсталі" у державній власності", - сказав Терьохін.

Кажучи про масштабну перевірку законності приватизації, яку планує уряд України, міністр економіки зазначив, що Кабмін сподівається, що нові власники підприємств приймуть рішення самостійно доплатити в держбюджет кошти за підсумками реальної оцінки приватизованих об'єктів.

При цьому він відзначив, що уряд розробить відповідну методику проведення доплат.

"Ми проведемо відповідно до 41 ст. Конституції показові процеси про те, що буде, якщо не доплатять... Досить двох-трьох десятків рішень, щоб у майбутньому припинити такі угоди", - сказав Терьохін.

При цьому він зазначив, що подібна практика не відлякає інвесторів. "Той інвестор, який украв, злякається, а хто ні - той не злякається", - сказав Терьохін.

Як повідомлялося, Україна найближчими тижнями представить вичерпний список з 30 підприємств для ревізії їхньої приватизації, заявив президент Віктор Ющенко.

"Така доля (ревізія приватизації) очікує не один об'єкт. Список представимо найближчим часом, коли завершимо ревізію. Список буде обмежений. Він буде закритим - у сенсі, що його ніхто не буде розширювати", - відзначив він у вівторок в Києві на конференції для інвесторів, організованій російською компанією "Ренесанс Капітал".

Конкурс із продажу "Криворіжсталі" пройшов торік.

Голландська Mittal, об'єднавшись із US Steel, пропонувала за підприємство $1,5 млрд., але підприємство, з урахуванням виконання спеціальних умов конкурсу, було куплене за $800 млн. українським консорціумом "Інвестиційно-металургійний союз" (ІМС).

До складу ІМС увійшли дев'ять учасників: корпорація "Інтерпайп" (і Нижньодніпровський трубопрокатний завод, українсько-кіпрська компанія "Байп", банк "Кредит-Дніпро" і страхова компанія "Аура", які входять у неї); ЗАТ "Укрінвест", яке є акціонером Укрсиббанку, а також контрольовані донецьким ЗАТ "Сістем Кепітал Менеджмент" меткомбінат "Азовсталь", Авдіївський коксохімічний завод і коксохімзавод "Маркохім".

Кабінет міністрів України на засіданні 5 лютого ухвалив рішення почати процес повернення ВАТ "Криворіжсталь" у власність держави й проведення нового конкурсу з його приватизації.

Ряд закордонних і російських компаній, в тому числі Arcelor, "Євразхолдинг", Mittal, кажуть, що зберігають інтерес до участі в повторній приватизації найбільшого метпідприємства України.

Однак Апеляційний суд України на засіданні в четвер залишив у силі рішення Печерського районного суду від 27 січня 2005 року, яким ІМС відмовлено в застосуванні засобів забезпечення позову. Зокрема, консорціум просив суд заборонити Фонду держмайна України скасовувати результати конкурсу з продажу акцій ВАТ без судового рішення.

"Криворіжсталь" у 2004 році збільшила чистий прибуток у 2,14 рази в порівнянні з 2003 роком - до 1,86 млрд. грн. Компанія знизила виробництво готового прокату на 2,4% у порівнянні з 2003 роком, до 6,13 млн. тонн, збільшила випуск сталі на 0,8%, до 7,13 млн. тонн, чавуну - на 4,9%, до 6,34 млн. тонн, агломерату - на 3,2%, до 10 млн. тонн.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування