Через три роки ЄС зробить Україні приємно

Четвер, 17 лютого 2005, 17:35
Після виконання усіх положень Плану дій, розрахованого на три роки, Євросоюз передбачає можливість розглянути "розширені відносини між ЄС та Україною".

Про це сказала комісар ЄС з зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер у Києві на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком.

Водночас вона зазначила, що План дій є "комплексним документом, який охоплює низку сфер". За її словами, буде необхідна серйозна практична робота по його реалізації.

Наразі План дій Україна-ЄС не передбачає членства України у Євросоюзі, його мета - наблизити Україну якнайтісніше до Євросоюзу.

За словами Ферреро-Вальднер, президентські вибори в Україні засвідчили, що прагнення України спираються на європейські цінності, і це стало основою для підвищення співробітництва України і Євросоюзу.

"Після стількох розмов чекаємо на можливість розпочати роботу", - сказала вона. При цьому Ферреро-Вальднер зазначила, що "наша мета наблизити Україну до ЄС та не тримати на відстані".

У свою чергу Тарасюк повідомив про домовленість, що Єврокомісія в особі Ферреро-Вальднер надаватиме політичну підтримку в реалізації Плану дій Україна-ЄС.

Він наголосив на необхідності в першу чергу працювати над питаннями про надання Україні статусу країни з ринковою економікою, лібералізації візового режиму з тим, щоб завершити 2005 рік реалізацією конкретних кроків і таким чином запевнити, "що у ЄС з'явився новий партнер, хоч назва його та сама – Україна".

Тарасюк повідомив, що під час переговорів він поінформував Ферреро-Вальднер про погляди українського керівництва на майбутні взаємини з Євросоюзом. Тарасюк розглядає нинішній візит Ферреро-Вальднер в Україну як початок нових відносин України і ЄС.

УНІАН

Читайте також:

Ющенку важливо знати, що Європа від нього не відвернулася

Комісар ЄС влаштує українським євроінтеграторам холодний душ

Україну не кличуть в ЄС, бо "багаті теж плачуть"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування