Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін не буде з Ющенком без краватки й навприсядки

П'ятниця, 18 лютого 2005, 11:23
В Україні, як і в Росії, відбулася зміна поколінь при владі, після чого відбудеться зміна у відносинах двох країн.

Таку думку висловив в інтерв'ю агентству УНІАН віце-прем'єр-міністр України Олег Рибачук.

"У Росії давно відбулася зміна поколінь при владі. Тепер це не так, як за Єльцина і Кучми – без краваток і навприсядки. Ви подивіться на новий український уряд – теж нове покоління. І, відповідно, відносини між урядами України і Росії будуть іншими, тому що ніхто нікому нічого не винен", - зазначив віце-прем'єр.

У цьому контексті Рибачук нагадав ситуацію навколо виборів президента України і позицію Росії.

"Я не сказав би, що ми завдячуємо активній підтримці Кремля за власну перемогу. Є такий жарт: ще місяць роботи російських ЗМІ, і російська громадськість буде переконана, що Кремль підтримував лише Ющенка на українських виборах. Я пам'ятаю, що було трошки інакше", - зазначив він.

На переконання Рибачука, ця ситуація, про яку нібито вже "забули", "дає можливість нам зараз далі говорити на рівних".

Він також висловив думку, що у відстоюванні своїх національних інтересів на міжнародній арені існує конкуренція між Україною та Росією.

"Як людина, яка відповідає в уряді за вступ України до СОТ, можу з усією відповідальністю сказати – у цьому процесі є конкуренція. Україні вигідніше вступати першою, не будь-якою ціною, але першою", - сказав Рибачук.

Торкаючись питання місця України у світі, віце-прем'єр наголосив: "Зрозуміло, що ми є частиною геополітичної реальності, і коли так ускладнювалися відносини між "старою" і "новою" Європою, між Вашингтоном і частиною Європи (через проблему війни в Іраку), то і нам життя значно ускладнювалося".

"Набагато простіше мати узгоджену позицію і "старої", і "нової" Європи з Вашингтоном. А в ідеалі – ще й Москви. При цьому ми можемо почувати себе значно впевненіше", - зауважив він.

Торкаючись питання відносин України з НАТО та євроінтеграції, Рибачук відзначив, що ці процеси можуть відбуватися паралельно. Водночас, він вважає, що питання вступу до НАТО не є обов'язковим кроком на шляху до ЄС.

Однак Рибачук висловив впевненість, що Україні треба переглянути проблему свого позаблокового статусу.

"У нас немає системи колективної безпеки, ми не є членами жодного клубу. Ми нікому непотрібні. Це довів конфлікт навколо Тузли. Ми маємо говорити "ні" позаблоковому статусу", - вважає він.

"Ця тема "незайманості" нашої, вона виявилася дуже оманливою. Насправді ми були просто оголеними і незахищеними. Більшість відповідальних політиків в Україні розуміє, що має бути система колективної безпеки. Європа над цим думає. НАТО – одна з моделей цієї безпеки. І НАТО, і євроінтеграція – процеси паралельні", - сказав Рибачук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування