Марчук не дав Януковичу Дім офіцерів, а СБУ не допустила кровопролиття

Субота, 19 лютого 2005, 13:39
Колишній міністр оборони Євген Марчук вважає, що під час революції СБУ "з усіма своїми компонентами достойно вийшла із ситуації".

"Те, що Служба безпеки одразу ж відреагувала на приведення до бойової готовності частини Внутрішніх військ і одразу вийшла на начальника штабу, а потім і на командувача Попкова, — це вже заблокувало небезпечний розвиток ситуації", - сказав Марчук в інтерв’ю газеті День.

"Раніше була ще одна ситуація. Зараз це приховують, доказати буде майже неможливо, але обговорювалось питання про введення надзвичайного стану", - розповів він.

"Коли на вулицях — сотні тисяч демонстрантів, будь-яка спроба запровадити надзвичайний стан призведе до кровопролиття. Були вимоги до Кучми: "Употребить власть и навести порядок", - розповів Мачук додавши, що, якби СБУ активно, агресивно, всіма своїми можливостями, які в неї є, працювала б проти Ющенка, то його перемога була б дуже проблематичною.

"Гадаю, Кучма ще колись розкаже, як відбувалася помаранчева революція... І я гадаю, в його мемуарах будуть сенсації: хто наполягав на застосуванні сили? Чому?" – сказав він.

Марчук також вважає, що перемозі Ющенка до помогла команда технологів, яка працювала на Януковича. На його думку "російська група включила в боротьбу святі речі, до яких не можна торкатися ще багато років, — те, що пов’язане із територіальною цілісністю".

"Відбулася консолідація не просто політичних сил, а тих верств, груп населення, які не були активними в політичних кампаніях; з другого боку — які у політичному смислі могли й не зійтися — інтелігенції та бізнесу, киян і мешканців Західної і Центральної України. Такого об’єднання не чекали ні Янукович, ні, я гадаю, у якійсь мірі й команда Ющенка", - сказав Марчук.

Він також заявив, що зрозумів програш Януковича ще тоді, коли починалась передвиборна кампанія. Він розповів, що тоді, його як міністра оборони поставили до відома про рішення, що Будинок офіцерів буде громадською приймальнею Януковича.

Він розповів, що заперечив проти такого, бо це державна установа. "Мені відповіли досить агресивно: "Вы что, не понимаете?" У зв’язку з цим епізодом довелось відверто переговорити з керівниками штабів — Клюєвим та Тігіпком. Мені закидали, що у військових частинах немає портретів Януковича, не ведеться агітаційна робота... Я відчув, що люди дуже далекі від реалій", - розповів він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування