Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не хоче, щоб Зварич пішов з уряду

Субота, 19 лютого 2005, 13:45
Президент України Віктор Ющенко сподівається, що урядовій команді вдасться знайти порозуміння в ситуації, яка виникла довкола можливої відставки міністра юстиції Романа Зварича, і міністр залишиться на своїй посаді.

Про це він заявив у інтерв’ю журналістам під час оглядин заводу "Арсенал" у Києві, повідомляє прес-служба Ющенка.

Президент назвав ситуацію, що склалася, "проблемами росту уряду". "Я не бачу ніякої трагедії в тому, що трапилося", – заявив він і підкреслив, що внаслідок цієї історії в суспільстві та журналістському середовищі виникла дискусія щодо доцільності тих чи інших урядових рішень.

"Ні журналісти, ні українська громадськість не знали про основні витоки, основні проблеми цього питання. А головний витік починається з того, що будь-яка сира нафта в Україну заходить без вхідного ПДВ", – наголосив він.

На думку Ющенка, якщо цим бізнесом займаються непорядні структури, то нерідко "через "одноденки", "метелики" і масу інших операцій нафта може попасти на внутрішній чи зовнішній ринки через значно фальсифіковані операції та "оборудки"".

Ющенко зазначив, що пропонуватиме уряду "перш за все ввести вхідний ПДВ на сиру нафту, що унеможливило б узагалі будування будь-яких комбінацій". "Моя мета – врегулювати на законному рівні речі, пов’язані з ПДВ", – заявив він і підкреслив, що "мова йде про сотні об’єктів, які займаються нафтовою торгівлею".

Також президент переконаний, що цей випадок продемонстрував, "як делікатно потрібно ставитися до господарських прав суб’єктів споживання".

Він закликав урядовців демонструвати виважену позицію в прийнятті рішень: "Якщо реекспорт митним кодексом, законом про зовнішню економічну діяльність, низкою інших законів передбачений як формальна операція, то давайте не поспішати махати шаблею і постановою проголошувати, що у цій країні реекспорту немає".

На його думку, в такому випадку виникає питання взагалі відносно реекспорту як однієї з економічних операцій. "Якщо реекспорту по нафті нема, тоді виникає питання: а по зерну можна? А по російському лісу реекспорт можна робити? А по російських трубах реекспорт можна робити? По хімії, металу і таке інше?", – спитав президент.

Він зазначив, що вважає "неринковим" подібний підхід до вирішення проблем галузі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування