Марчук призначив владі дату екзамену, в якому він теж братиме участь

Субота, 19 лютого 2005, 14:45
Колишній міністр оборони Євген Марчук називає парламентські вибори-2006 першим крупним екзаменом влади на демократичність.

"При іспиті на демократичність проявляться дві проблеми нового уряду: перша — чи буде використаний "адмінресурс", друга — дія силових структур: на що, на кого вони будуть націлені і як задіяні у боротьбі з корупцією, з контрабандою, особливо на фоні непідняття зарплат для службовців", - сказав він в інтерв’ю газеті День.

Говорячи про склад уряду, Марчук сказав, що "тут можна тільки побажати успіху". Що стосується силового блоку уряду, Марчук вважає, що багато буде залежати від трьох речей: підтримки особисто президента, фінансів і схеми, планів реформування.

"Буде дуже важливо, якщо президент Ющенко організує не просто управління Збройними Силами, а проведення реформ. Зараз заявлено, що будуть створені громадські організації. Це, безумовно, правильно — щоб люди знали, як будуть реформуватися Збройні Сили. Але уявімо собі, що Міністерство охорони здоров’я серйозно реформується, і для цього створюються групи громадськості, які будуть це робити. Є технологічні речі, які мають робити експерти, а не громадські групи", - сказав він.

"Наприклад, якщо ми позаблокова держава — має бути одна структура Збройних Сил. Якщо ми маємо на увазі перспективу вступу до НАТО — це інша технологія розвитку Збройних Сил: ми передбачаємо, що зайдемо в систему колективної оборони і безпеки; чи з Альянсом, чи це буде специфічне об’єднання Росії та Альянсу... Не визначившись з напрямком військово-політичної інтеграції, не можна реформувати Збройні Сили", - вважає Марчук.

Щодо ролі Ради національної безпеки Марчук вважає, що все буде залежати від того, як Порошенко себе поставить. Але за його словами, треба враховувати одну просту деталь, і на неї прем’єр Тимошенко відреагувала: у державі не може бути двох урядів.

"Секретар має бути в курсі найвищих, найскладніших процесів, які відбуваються в державі, і "останнім пером" робити ту остаточну аналітику постановочного характеру. Президенти не завжди люблять читати складні документи. А є проблеми, які не можна викласти на півтори сторінки. Особливо ті, які я називаю "покинутими" на найвищих рівнях... Ця проблема буде і в Порошенка", - вважає Марчук.

На питання, чи вважає Марчук новий уряд урядом Тимошенко чи Ющенка, він відповів "Можливо, так: п’ятдесят на п’ятдесят".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування