У депутатів заберуть дачі в Пущі, у "Динамо" там три будиночки на 23 гектара

Понеділок, 21 лютого 2005, 11:30
У зв'язку з відмовою Київської міськради в приватизації земель у Пущі-Водиці й проведенням урядом реприватизації в деяких депутатів, які мають там будинки, можуть виникнути проблеми.

Про це сказав в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ начальник Головного управління земельних ресурсів, заступник голови виконавчого органу Київської міської ради Анатолій Муховіков.

За його словами, ще 30 років тому постановою Ради міністрів з лісового фонду в Пущі-Водиці було виділено 172 га для будівництва бази відпочинку Кабінету Міністрів.

З 2002 року ця база була передана у відомство Держуправління справами адміністрації президента. Там оселилися депутати Верховної Ради, працівники адміністрації президента й працівники Кабміну. Це була їхня база, відзначив він.

За словами Муховікова, Держуправління справами АП має право продавати, передавати в оренду це майно й реєструвати його у власність. "І частина будинків була приватизована тими людьми, які там жили. У тому числі тими людьми, прізвища яких звучать у пресі. В Івана Плюща, наприклад, там теж є будинок", - говорить він.

На початку минулого року Держуправління справами звернулося до Київради із проханням "дорізати" додатково ще 530 га. Саме цей дорозділ і викликав скандал навколо Пущі-Водиці.

На питання, чи правда що "у Пущі-Водиці вже давно є новий хазяїн", що ще до переголосування другого туру виборів більша частина земельних ділянок була передана футбольному клубу "Динамо" і приналежним йому фірмам, Муховіков сказав, що їм було продано "три будиночки".

"На території бази відпочинку Кабміну в Пущі-Водиці були три будиночки, які знесли й потім побудували три великих будинки. Купили ці будиночки три фірми, які мають стосунок до футбольного клубу "Динамо", - відзначив він.

За його словами, вони одержали 23 га землі в приватну власність, земля була продана "Динамо" (Київ) за 5 млн. гривень. Відповідне розпорядження підписав ще прем'єр Анатолій Кінах, після чого мер Києва не раз писав тодішньому президенту Кучмі, що землю передали з порушенням закону.

У листі також відзначалося, що не можна цю землю продавати за таку суму, оскільки вона коштує як мінімум в 10 разів дорожче.

"І тільки під час "помаранчевої революції" ФК "Динамо" оплатили вартість цієї землі в повному обсязі й перерахували нам 62 млн.грн. У такий спосіб порушення закону було ліквідовано, і вони ввійшли в права власників землі, на якій стоять ці будинки", - відзначив Муховіков.

На питання, чи можуть депутати втратити свої будинки на цій території, Муховіков відзначив, що ніхто не може їх вигнати звідти, оскільки вони є власники цих будинків.

"Однак вони не мають права ставити паркани на своїх ділянках, оскільки це спільна територія бази. Адже кримінальну справу й було порушено тому, що депутат Нестор Шуфрич поставив там паркан. А він на це не мав права, оскільки не одержав документи на власність", - відзначив він.

"Якщо говорити про можливу реприватизацію, яку сьогодні проводить уряд, то в цих депутатів можуть забрати тільки те, що вони купили. Але, якщо вони побудували нове житло, то це вже питання спірне", - сказав Муховіков.

Читайте також:

Хто роздерибанив Пущу-Водицю?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування