Тимошенко попросила у МВФ допомоги

Понеділок, 21 лютого 2005, 16:16
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко попросила Міжнародний валютний Фонд надати технічну допомогу для виведення української економіки з тіні.

Про це вона заявила під час зустрічі з делегацією МВФ на чолі з керівником фонду Альбертом Йегером, передає ЛІГАБізнесІнформ.

За словами Тимошенко, країні необхідні міжнародні фахівці, експерти, які в режимі консультацій, обміну думками й виготовлення загальних пропозицій можуть посприяти в пошуку найбільш ефективних і швидких шляхів виведення української економіки в режим реальних і прозорих координат.

Як повідомили в прес-службі Кабміну, була досягнута домовленість про те, що уряд України направить у МВФ відповідний запит. У свою чергу, керівник місії МВФ пообіцяв "максимально сприяти" у реалізації цієї пропозиції.

Крім того, під час зустрічі Йегер ознайомив Тимошенко з аналізом макроекономічної ситуації, який здійснила місія під час перебування в Україні. Керівник місії МВФ відзначив, що ситуація в Україні сприятлива з погляду росту ВВП і позитивного сальдо ВВП щодо інфляційних процесів.

Разом з тим, на думку місіонерів, якщо не вжити заходів для скорочення фіскального дефіциту й не проводити правильної монетарної політики, можливий ріст інфляції надалі.

Фіскальний дефіцит, відзначив Йегер, насамперед, пов'язаний з "жахливою спадщиною", яку залишив нинішньому уряду попередній Кабінет Міністрів, неграмотно, насамперед з економічної точки зору, вирішуючи питання підвищення пенсій.

Збільшення обсягів витрат на пенсійне забезпечення з 9% ВВП до 16% ВВП усього за чотири місяці торік, керівник місії МВФ назвав "світовим рекордом". Сьогодні за ці сумнівні рекорди доводиться розплачуватися новому уряду.

"Справа в тому, - відповіла Тимошенко, - що пенсії в нас ніколи не були в тіні, а значна частина ВВП - так". За словами прем'єра, головна мета, і головна проблема, що виникає зараз перед новою владою - це "побачити справжні показники економіки, побачити справжню країну".

За її словами, сьогодні урядова команда працює над тим, щоб "перевести в режим реальної економіки ту її частину, що не платила податків", вивести з тіні величезні фінансові ресурси й змусити працювати їх на державу, а не на окремих персонажів.

Саме цим обумовлені дії уряду щодо наведення порядку при перетинанні державного кордону, боротьба з контрабандою товарів, детінізації сфер виробництва й продажу, удосконалення податкових законів, підкреслила Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування