Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рибачук у Брюсселі відмовився "углублять і расширять", а "спалив мости"

Понеділок, 21 лютого 2005, 17:41
Віце-прем'єр Олег Рибачук після зустрічі з комісаром ЄС по торгівлі Петером Мандельсоном заявляє про готовність в 2005 році почати переговори про зону вільної торгівлі з ЄС.

"Задачі України на цей рік – отримання статусу ринкової економіки, членство в СОТ і початок переговорів про створення зони вільної торгівлі з ЄС", - сказав Рибачук журналістам.

Рибачук домовився з комісаром сформувати остаточний перелік проблем для отримання статусу ринкової економіки.

Як повідомив Рибачук журналістам, наступного тижня посол України при ЄС Роман Шпек проведе останні консультації, після чого буде з'ясовано всі перешкоди для отримання статусу.

"Ми будемо мати фінальний перелік проблем, після якого додаткові питання не виникатимуть", - сказав Рибачук.

За словами Рибачука, він сказав Мандельсону, що нова влада в Україні виконає обіцяне.

"Моя пропозиція була: "Давайте не згадувати минулого. Я серйозно говорю – Україна може виконати все, що обіцяє", - сказав Рибачук.

Рибачук також хоче після украдення Плану дій Україна-ЄС підписати додатковий план конкретних заходів: "План дій – це досить загальна угода, під Планом дій ми маємо підписати конкретні речі, які виконаємо або ні, а не гратися в слова "углубіть", "расширіть".

"Це score board, мережевий графік виконання Плану дій. Це тест, щоб кожен (Україна і Євросоюз) перевірив один одного, щоб через місяць сказати, наскільки ми чесно виконуємо обіцяне", - пояснив він.

Рибачук сказав, що на засіданні Ради Україна-ЄС у червні він уже хоче говорити про те, наскільки що виконано: "Ми дивилися один в одному у вічі, і я сказав, що ми можемо легко перевірити, на що здатні".

"Я свідомий того, що мости спалено", - сказав Рибачук, пояснивши, що назад, окрім євроінтеграції, дороги немає.

"Ми ніколи не погодимося на статус вічного сусіда Євросоюзу", - сказав Рибачук на питання про членство України в ЄС.

Водночас Рибачук більш обережний у заявах щодо часових етапів євроінтеграції. Він сказав, що раніше заявляв не про те, що Україна через півроку подасть заяву в ЄС, а що це треба робити не раніше, ніж через півроку.

"Ми не будемо вести війну заяв", - сказав Рибачук.

Він також уникнув відповіді на питання, чи буде після Плану дій Україна-ЄС угода між Україною і ЄС про асоційоване членство.

Рибачук сказав, що коли Україна завершить План дій, "буде наступний документ, де регулюватимуться нові відносини з Євросоюзом".

За словами Рибачука, під час зустрічі з Мандельсоном "тема перспективи членства звучала".

"Українська правда", Брюссель


Поїздка журналіста "Української правди" організована за сприяння Фонду розвитку ЗМІ посольства США

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування