Янукович не хотів йти на вибори й не знав, що діялося в його штабі

Понеділок, 21 лютого 2005, 19:56
Напередодні висування кандидатом у президенти України Віктор Янукович рекомендував екс-президенту Леоніду Кучмі "ухвалити рішення щодо іншої кандидатури".

Про це екс-прем'єр-міністр України заявив в інтерв'ю українському діловому щотижневику "Контракти", повідомляють Новості-Україна.

За словами Януковича, тема його висування "неодноразово обговорювалася з Кучмою. Причому пропозиції звучали з боку екс-президента. Я не наполягав на своїй кандидатурі".

"Як правило, такого роду розмови закінчувалися тим, що екс-президент обіцяв "ще подумати", сказав Янукович, відзначивши, що остаточне рішення про висування "було прийнято в червні 2004-го вузьким колом людей".

Крім того, Янукович вважає, що Кучма в найскладніший момент "кинув виборців, українських громадян", які підтримали його кандидатуру.

"Кучмі в жодному разі не можна було підписувати пакетну угоду, приймати зміни до Конституції й закон про вибори, висловлювати недовіру уряду в переддень третього туру", - вважає Янукович.

"По суті, ці дії були протизаконною боротьбою з кандидатом, який набрав більшість голосів у другому турі. ЦВК повинна була на це відреагувати, але їй не дали - комісія була зруйнована, обезголовлена. Рішення Верховної Ради, ратифіковані Кучмою, були прийняті свідомо. Ціль - вивести мене з боротьби й звузити мої електоральні можливості", - заявив Янукович.

Відповідаючи на питання щодо фальсифікацій виборів, колишній кандидат у президенти України, повідомив, то нічого не знає про існування транзитного сервера. "Я, взагалі, не знав багато чого з того, що робилося в моєму штабі. Більше того - нерідко був проти того, що робив мій штаб", - сказав він.

Крім того, говорячи про силовий варіант протидії "помаранчевої революції", Янукович, заявив, що "не хотів й, як глава уряду, не мав можливості віддавати накази на цей рахунок".

"Командування збройними силами й правоохоронними органами - рівень відповідальності президента й тільки він міг ухвалити рішення щодо застосування сили. Однак цей варіант навіть не обговорювався".

Янукович вважає, що Кучма, будучи конституційним гарантом, "був зобов'язаний винести на обговорення питання про введення НП - тільки в його руках були перо й повноваження для прийняття такого рішення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...