Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО ГОТОВИЙ ДО ЧЛЕНСТВА В НАТО

Вівторок, 22 лютого 2005, 12:01
Президент Віктор Ющенко заявляє, що Україна готова перейти до Плану дій для здобуття членства в НАТО.

"Україна чітко висловила готовність до приєднання до Плану для здобуття членства в НАТО (Мembership Action Plan, MАР)", - сказав Ющенко на прес-конференції після засідання комісії Україна-НАТО.

"Ми хочемо бачити Україну, інтегровану і до ЄС, і до Північноатлантичного блоку. Ми погодилися з виведенням відносин на якісно новий рівень", - додав Ющенко.

Водночас президент сказав, що така готовність України не означає відмову від існуючого Плану дій Україна-НАТО.

Ющенко також сказав, що під час Комісії Україна-НАТО "ми торкнулися стосунків України з Росією в умовах нашого державного курсу на євроатлантичну інтеграцію".

"Росія є нашим стратегічним партнером, і політика України щодо НАТО не спрямована проти інших держав", - додав Ющенко.

Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер був більш стриманий в заявах.

"Дуже важливо у відносинах України і НАТО – це те, що НАТО має політику відкритих дверей. Тобто європейські демократії, які відповідають критеріям членства, можуть увійти у ці відкриті двері", - сказав генсек.

"Як ми бачили на прикладі минулого розширення, воно засноване на діяльності. Тобто країна має виконати зобов'язання", - пояснив Схеффер.

"Звичайно, на основі пріоритетів нового українського уряду нам треба чітко визначитися, яким шляхом іти, і давайте починати – на основі Плану дій!", - сказав Схеффер, маючи на увазі вже укладений План дій Україна-НАТО.

Схеффер нагадав також, що відносини України і НАТО починалися Хартією про особливе парнерство.

"Особливе партнерство пропонує нам багато можливостей – мати більш інтенсивне особливе партнерство між Україною і НАТО, ніж було раніше!", - сказав Схеффер.

Уже після закінчення прес-конференції Ющенко на пряме питання, чи говорить він про членство в НАТО, відповів: "Так. Інакше мене б тут не було". Однак він не дав чіткої відповіді щодо подачі заявки в НАТО. "Скоро", - відповів Ющенко.

"Українська правда", Брюссель

Поїздка журналіста "Української правди" організована за сприяння Фонду підтримки ЗМІ посольства США


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування