Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зварич хотів у відставку через глобальну операцію

Вівторок, 22 лютого 2005, 16:55
Бажання міністра юстиції Романа Зварича піти у відставку пов'язане із причетністю його родичів до комерційного контракту, пов'язаного з реекспортом великої партії російської нафти, виконання якої стало неможливим після рішення Кабміну про тимчасове припинення реекспорту.

Про це заявив перший віце-прем'єр України Анатолій Кінах.

"Готувалася глобальна операція по реекспорту з України близько 3 млн. тонн російської нафти по одному з контрактів комерційної фірми, що, на думку уряду, суперечило законодавству України й інтересам держави", - сказав Кінах під час прямої телефонної лінії із читачами газети "Комсомольська правда в Україні" у Києві у вівторок.

За словами першого віце-прем'єра, "Зварич якимсь чином був пов'язаний із цією операцією через своїх родичів, які працюють у комерційних структурах".

Після рішення уряду про припинення реекспорту й виник конфлікт зі Зваричем.

У зв'язку із цим Кінах підкреслив важливість поділу влади й бізнесу.

Як повідомлялося, міністр юстиції Зварич виявив бажання подати у відставку, однак поки невідомо, чи подав він формальну заяву. Рішення міністра, можливо, пов'язане з деякими останніми рішеннями уряду в області паливно-енергетичного комплексу.

Віце-прем'єр України з питань адміністративно-територіальної реформи Роман Безсмертний пов'язує бажання Зварича піти у відставку з його позицією щодо заборони реекспорту нафти. У той же час міністр не думає, що ця відставка може бути прийнята.

Питання про відставку Зварича буде розглядатися на засіданні Кабміну в середу.

19 лютого президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що урядовій команді вдасться знайти згоду в ситуації, що виникла навколо можливої відставки Зварича, і міністр залишиться на своїй посаді.

Ющенко закликав членів уряду продемонструвати зважену позицію в прийнятті рішень: "Якщо реекспорт Митним кодексом, законом про зовнішню економічну діяльність, низкою інших законів передбачений як формальна операція, то давайте не поспішати махати шаблею й постановою проголошувати, що в цій країні реекспорту нема".

На думку президента, у такому випадку виникає питання взагалі про реекспорт як однієї з економічних операцій.

"Якщо реекспорту по нафті нема, тоді виникає питання: а по зерну можна? А по російському лісу реекспорт можна робити? А по російських трубах реекспорт можна робити? По хімії, металу тощо?", - сказав глава держави. Він відзначив, що вважає "неринковим" подібний підхід до рішення проблем сфери.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Чому йде Зварич?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...