Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зварич залишається, але зробить так, щоб до нього не ходили "поважні" депутати

Вівторок, 22 лютого 2005, 21:01
Незважаючи на виникнення гострої дискусії Мін'юсту з урядом України щодо введення тимчасової заборони реекспорту нафти міністр юстиції Роман Зварич має намір продовжити роботу в уряді.

"Незважаючи на те, що було багато, м'яко кажучи, необережних заяв на мою адресу з боку моїх колег (по уряду), від мене не почули у відповідь необґрунтованих заяв на їх адресу. І їх не буде", - сказав Зварич журналістам у вівторок в Амстердамі.

"Це має бути сигналом для моїх колег, що я готовий далі працювати в щільному співробітництві з ними. Але я також хотів би, щоб вони усвідомили, що якщо ми єдина команда, то ми не є командою відірваною від президента країни", - відзначив Зварич.

При цьому міністр підкреслив, що має намір зберегти Мін'юст вільним від зовнішнього тиску при виробленні правової оцінки рішень уряду.

Зварич пропонує відновити стягнення податку на додану вартість (ПДВ) на рівні 20% при ввозі сирої нафти в Україну.

"Моя пропозиція полягала в тому, щоб відновити 20%-ву ставку ПДВ при ввозі позабалансової сирої нафти на митну територію України. З такою позицією, наскільки я розумію, погодився президент і дав уряду відповідне доручення", - відзначив міністр.

"Якщо не помиляюся, завтра Кабмін на засіданні буде скасовувати своє рішення про тимчасову заборону реекспорту нафти, і ми повинні були знайти механізм, як відновити 20% ПДВ при ввозі нафти", - додав він.

За його словами, це може знизити обсяг тіньових схем і нелегального відшкодування податку.

Зварич також відзначив, що рішення уряду про тимчасову заборону реекспорту суперечать Конституції й він не міг допустити такого.

При цьому він заявив, що при підготовці висновку про відповідність законодавству згаданого рішення уряду на Мін'юст чинився тиск із боку депутатів.

"У моє відомство втрутився один поважний депутат і почав господарювати. Те, що такі речі мають місце, мало б насторожити членів Кабміну", - сказав міністр, однак не назвав ім'я парламентарія, що брав активну участь у підготовці урядового рішення про тимчасову заборону реекспорту нафти.

Говорячи про тіньові схеми в нафтовому бізнесі, Зварич констатував, що найчастіше вони "зав'язані" на сільгоспвиробниках й інвалідах, які мають податкові пільги.

"Нам відомо багато таких випадків, коли якийсь селянин в одному забитому районі купує 35 тис. тонн нафти за $7 млн. Зрозуміло, що він не використовує цю нафту, а передає її нафтопереробному заводу. Він не платить ПДВ, а завод йому платить ПДВ. Оскільки він пільговик, то ПДВ "зливає", а завод замість того, щоб переробити нафту, відправляє її за кордон. Це вже не реекспорт, а експорт. При цьому на кордоні завод одержує відшкодування ПДВ від держави, що цього ПДВ ніколи не бачило", - окреслив міністр одну з яскравих зафіксованих недавно тіньових схем.

Як повідомлялося, уряд України 16 лютого прийняв постанову про заборону реекспорту нафти, що проводились із території України. Як заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на прес-конференції за підсумками засідання уряду, Україна не є країною, що може експортувати нафту. Проти такого рішення виступив міністр юстиції Зварич.

Читайте також:

Чому йде Зварич?

Ющенко не хоче, щоб Зварич пішов з уряду

ЗВАРИЧ ПЕРЕДУМАВ ІТИ У ВІДСТАВКУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування