Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТНК просить Тимошенко визначитися з Одеса-Броди. Ющенко повертає його на Брюссель?

Середа, 23 лютого 2005, 09:46
Нафтова компанія ТНК-ВР закликає уряд визначитися з політичним рішенням щодо напрямку використання нафтопроводу "Одеса-Броди".

Речник компанії Ірина Ковальчук в інтерв”ю "Німецькій хвилі" повідомила, що заяви влади про доцільність припинення реверсного прокачування нафти переорієнтовують російські видобувні компанії на інші транспортні магістралі.

Заяви українських урядовців та президента Віктора Ющенка з намірами розвернути нафтогін "Одеса-Броди" у напрямку країн заходу линуть на тлі невиконання компанією ТНК-ВР взятих зобов'язань з обсягів прокачування нафти.

Від жовтня, початку використання нафтопроводу, і до кінця минулого року ТНК транспортувала один мільйон п”ятдесят тисяч тонн нафти, що на 15 відсотків менше декларованої норми.

Представники Тюменської нафтової компанії кажуть, що до зменшення обсягів прокачування призвело підвищення удвічі тарифів на перевалку нафти одразу після запуску магістралі "Одеса-Броди".

А заяви влади про доцільність припинення реверсного використання спонукають російські видобувні компанії розглядати українську трубу як другорядну.

Пожвавлення урядових заяв про розвернення труби з метою транспортування каспійської нафти відбулося після оголошення Європейським інвестиційним банком намірів інвестувати 500 мільйонів євро у добудову нафтопроводу до польського Полоцька.

До проекту подовження магістралі висловила бажання приєднатися і ТНК-ВР.

Водночас сам президент на прес-конференції у Брюсселі зауважив, що нафтопровід "Одеса-Броди" - один із оригінальних енергетичних проектів, який має органічно включитися в концепцію енергетичного ринку.

"Якщо говорити про співпрацю з ЄС і галузеві проекти, ми внесли пропозицію сформувати робочу групу, щоб активізувати цей проект", - сказав український президент, повідомляє його прес-служба.

За словами глави держави, цей проект "дозволить Україні освоювати нові поставки палива і говорити про безпеку постачання".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування