Заяви України про вступ до НАТО спровокують холодну війну?

Середа, 23 лютого 2005, 10:04
Заява українського керівництва про намір вступити у НАТО загрожує розпалити з новою силою протистояння Холодної війни.

Таку думку висловлює британська "Таймс" у статті за середу, повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.

Свою думку видання мотивує тим, що Україна свого часу була серцем військово-промислового комплексу СРСР.

Вступ України в Альянс на чолі з США означатиме, що значна частина військового комплексу колишнього Союзу та база Російського Чорноморського флоту у Криму опиняться в обіймах Альянсу, який пошириться до південно-західних кордонів Росії, зазначає видання.

"Таймс" відзначає, що президент Віктор Ющенко, коли робив заяву про намір приєднатися до 26 країн членів НАТO наголосив, що такий вибір Києва не скерований проти Росії, і він вважає її стратегічним партнером.

Часопис зазначає, що Кремль досі не може прийти до тями від провалу власних спроб не допустити перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах.

У Москві вважають залицяння Києва до НАТО загрозою національній безпеці Росії не лише через занепокоєння долею російського чорноморського флоту у Криму, але й через те, що Україна є чільним виробником та експортером військових технологій та озброєнь, зокрема, ракет, які також використовуються в Росії, пише видання.

До того ж, "Таймс" зазначає, що Росія контролювала Україну впродовж 300 років, і різко виступала проти вступу у НАТО набагато менш важливих республік колишнього СРСР.

Часопис відзначає, що Україна здобула підтримку США у намірах вступити до НАТО, нагадуючи заяву Буша у Брюсселі, що США підтримує інтеграцію України у Євросоюз та НАТO в принципі, якщо Україна проведе необхідні реформи.

Також "Таймс" відзначає, що НАТО оголосило створення фонду, аби допомогти Україні провести військові реформи і позбутися близько півтора мільйона одиниць накопиченої легкої зброї та 133 тисяч тон застарілих боєприпасів.

За словами видання, НАТО зацікавлене аби надлишкова зброя не потрапила у ворожі держави чи до терористичних угруповань, пише видання.

"Таймс" цитує повідомлення Уніану про те, що буквально напередодні саміту у Брюсселі в Криму невідомі зловмисники викрали з військового складу саме такі протиповітряні ракетні комплекси, які викликають занепокоєння Заходу, оскільки вони можуть використовуватися терористами.

Згадується також заява Григорія Омельченка, минулого місяця про затримання шести торговців зброєю в Україні, які підозрюються у продажу в Іран та Китай українських ракет, здатних переносити ядерну зброю.

"Таймс" зазначає, що Україна, напевно, отримає широку підтримку інших колишніх республік СРСР, які змогли вирватися з орбіти Росії.

Так, наприклад, цитується міністр закордонних справ Литви Антанас Вальоніс, на думку якого, занепокоєння Заходу позицією Росії не повинно стати на перешкоді НАТО приймати нових членів з числа колишніх республік СРСР.

Пан Bальоніс вважає, що НАТО визнає необхідність співпраці з Росією, але водночас суверенні держави мають право обирати свій шлях до демократії, і НАТО повинно підтримати їх у здійсненні свого вибору.

Читайте також:

ЮЩЕНКО ГОТОВИЙ ДО ЧЛЕНСТВА В НАТО

Буш хоче зближення України і Заходу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News