Солана допоможе Ющенку порозумітися з Путіним

Середа, 23 лютого 2005, 10:40
Верховний представник Європейського Союзу з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Хав'єр Солана пропонує провести міжнародну конференцію щодо регіональної ролі України і політичної співпраці України з ЄС.

З такою ініціативою він виступив у середу під час зустрічі з президентом України, повідомляє прес-служба Віктора Ющенка.

На неї Cолана запропонував запросити представників країн СНД, у першу чергу Росії, щоб відверто обговорити назрілі питання.

Також мова йшла про роль України у східноєвропейському регіоні, зокрема як гаранта безпеки. Глава держави наголосив, що в України є багато можливостей, щоб урегулювати придністровський конфлікт. "Біля України є певні гарячі точи, хотілося б, щоб вони були холоднішими", - сказав він.

Сторони обговорили євроінтеграційні плани України, ринковий статус української економіки, членство у СОТ, створення зони вільної торгівлі з ЄС та полегшення візового режиму між Україною та Євросоюзом.

Представник ЄС також привітав Віктора Ющенка з днем народження.

На зустрічі були також присутні секретар РНБОУ Петро Порошенко, віце-прем'єр-міністр з питань європейської інтеграції Олег Рибачук та міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

Перед тим президент Ющенко провів зустріч з президентом Європейської комісії Хосе Мануелем Баррозу.

Як повідомляє прес-служба, головною темою розмови була євроінтеграція України. Сторони обговорили так звану дорожню карту - неформальне доповнення до Плану дій "Україна - ЄС".

Зокрема, мова йшла про надання українській економіці статусу ринкової, про підтримку вступу України до СОТ, про перспективи створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС і про спрощення візового режиму між Україною та Євросоюзом.

Останній пункт, за словами Ющенка, насамперед має стосуватися студентів, журналістів, дипломатів та бізнесменів, що мають ділові зв'язки у країнах ЄС.

Також на зустрічі йшлося про розвиток галузевих проектів, зокрема у енергетичній сфері.

У коментарі журналістам Віктор Ющенко зазначив, що "нас від учорашнього дня відрізняє те, що нині ми маємо чіткий план розвитку наших відносин з Євросоюзом".

Президент назвав План дій "документом, який формує логіку необхідних дій". "Частина нашої розмови стосувалася того, як наповнити ці кроки конкретним змістом, який відчують люди", - сказав глава держави.

Коментуючи План дій "Україна-ЄС" президент Єврокомісії запевнив, що "з боку ЄС буде підтримка і допомога в реалізації цього амбіційного плану".

Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання журналістів, коли Україна зможе подати заявку на вступ до ЄС, відповів, що План дій дозволяє переходити в режим переговорного процесу в будь-якій частині його реалізації.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування